Змії виявилися набагато розумнішими, ніж вважалося раніше - слово вченим

Американський зоолог Володимир Дінець (Vladimir Dinets) вперше зафіксував випадок скоординованої полювання змій.

Фото з відкритих джерел

Про несподіване відкриття оповідають Патріоти України з посиланням на Нескучные новости. Під час скоординованого полювання хижаки погоджують дії в часі та просторі. Всупереч розхожій думці, в першу чергу така стратегія частіше виконує просоціальну функцію (як у вовків) і рідше - дозволяє збільшити загальний обсяг їжі.

Здатність до групової тактики досі зустрічалася тільки серед хребетних, наприклад деяких гомінідів, птахів і риб, але, попри можливість полювати «зграями», не у плазунів. Опис подібних випадків обмежений ще й тим, що впевнено відрізнити звичайну колективну атаку від скоординованої в природних умовах нерідко важко.У новій роботі фахівець з Університету Теннессі вперше зафіксував групову координацію у кубинських гладкогубих удавів (Chilabothrus angulifer). Як і пуерто-риканський удав гладкогубий (Chilabothrus inornatus), ці рептилії схильні нападати на кажанів, формуючи «засідки» в проходах печер.

В рамках дослідження вчений спостерігав за дев'ятьма удавами довжиною близько 110-210 сантиметрів в печері кубинського Національного парку Національний парк Десембарко-дель-Ґранма. За допомогою лазерної рулетки він виміряв прохід в печеру (2,2 метра в ширину, 12 метрів в довжину) і розділив його на 24 повздовжніх сегменти довжиною півметра.

Схематичне зображення печери (a) і розташування удавів в проході під час полювання (b) / © Vladimir Dinets, Animal Behavior and Cognition 2017

При появі рептилій зоолог відзначав їх кількість і розташування в проході, а також ефективність дій, в тому числі час між початком польоту рукокрилих (як здобич виступали ямайські листоноси, Artibeus jamaicensis) і атакою. Потім отримані дані зіставлялися з допомогою статистичного аналізу.

Обробка показала, що у вечірній час удави обирали певні сегменти проходу (на склепінні), розташовані ближче до вертикального входу в печеру, тоді як у вечірній час воліли відповзати глибше. Позиції вони займали за 10-30 хвилин до прольоту ввечері й за 20-60 хвилин вранці.У кожному полюванні брало участь не більше трьох плазунів. При виході на позицію вони завжди формували «стіну», розташовуючись на сусідніх сегментах зводу.

Причому, згідно з аналізом, за час спостережень жоден удав не використав позицію повторно. Залежно від кількості хижаків, середній час до захоплення здобичі склав 6,7 хвилини (три удави), 10,2 хвилини (два удави) і 19 хвилин. З 16 випадків полювання тільки два виявилися безуспішними - участь в них брала тільки одна рептилія. При цьому групове полювання збільшувало середній обсяг їжі на особину майже втричі.

За словами вченого, результати можуть розглядатися як перше емпіричне свідчення того, що змії здатні координувати полювання, зокрема вибирати позицію з урахуванням розташування інших членів групи. Відзначається, що полювання за участю одразу трьох плазунів значно ускладнювало проліт листоносів: щоб знизити ризик, вони були змушені зберігати дистанцію (часто стикаючись з хижаками) або пролітати надзвичайно низько над підлогою.

Прояснити особливості польоту кажанів в залежності від розміщення плазунів дослідник має намір в подальших роботах за допомогою інфрачервоних камер.

Опублікував: Олекса Хвацький
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

У селі Козачі Лагері на лівобережжі Херсонщини морпіхи встановили прапор України (відео)

вівторок, 23 квітень 2024, 13:55

«Хлопці з 35-ої бригади морської піхоти вручну встановили прапор на водонапірній башті в н.п. Козачі Лагері на лівому березі Херсонщини» – йдеться у коментарі до запису.

Загрожують три роки колонії: У РФ затримали священика за "ікону з Бандерою" (фото)

вівторок, 23 квітень 2024, 13:05

В російському Омську затримали священика Української грекокатолицької церкви. Причиною стало те, що представник духовенства нібито повісив у трапезній "ікони із зображенням Степана Бандери та інших націоналістів", інформують Патріоти України. Як повідо...