Вчені з'ясували, що синиці можуть розмовляти словами і навіть реченнями (відео)

У піснях далекосхідних синиць орнітологи виявили цілі фрази, що складаються з окремих слів. До сих пір така здатність вважалася прерогативою вищих приматів.

Східна синиця (Parus minor) широко розповсюджена в Японії і на російському Далекому Сході. Ці самі звичайні на вигляд птиці продемонстрували досить незвичайні здібності, про які Тошітака Сузукі (Toshitaka Suzuki) і його співавтори розповідають в статті, опублікованій журналом Current Biology, передають Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Виявилося, що в спілкуванні вони, подібно людям, використовують певним чином складені фрази і реагують на них тільки в тому випадку, якщо вони складені відповідно до визначеного «синтаксисом».

Наприклад, якщо до зграї наближається небезпечний хижак, синиці видають попереджувальний крик: АВС-D. АВС відповідає небезпечності взагалі, а D служить для залучення уваги членів родинної зграї. Інакше кажучи, ABC-D можна позначити як попередження зграї про небезпеку.

І дійсно, програючи такий запис синицям, можна змусити їх в переляку збитися тісніше один до одного. Однак коли вчені скомпонували той само запис інакше - як D-ABC - ніякої реакції не було. Сузукі і його співавтори вважають, що це вказує на наявність у східних синиць свого роду «синтаксису» - майже як у людей.

Опублікував: Олекса Хвацький
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

На цьому тижні ми могли спостерігати одну з найкрасивіших пожеж у ворога, - Тарас Загородній

п’ятниця, 26 квітень 2024, 0:30

"Фраза-мем «Мені подобається, як воно горить», за останній рік для українців набула нового змісту. Дивишся ранком відео з Росії – і справді подобається, і дійсно красиво горить!" - пише політолог та економіст Тарас Загородній на своїй сторінці у соцмер...

"Переносить войну на территорию России стратегически правильно и и идеологически необходимо", - Ян Валетов

п’ятниця, 26 квітень 2024, 0:15

"Переносить войну на территорию России стратегически правильно и и идеологически необходимо. Хотели этого нам? Делали? Откушайте, недорогие соседи! Не обессудьте! Пять-шесть российских европейских областей - это несколько миллионов человек, к которым в...