Вчені розповіли, як улюблений харч впливає на генотип людини

Українці тим часом, жуючи сало, хитро усміхнулись.

Фото: vseprovsih.com.ua

Підставою для таких тверджень стали дослідження дрібних мутацій в ДНК чоловіків і жінок, повідомляють Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Іспанські вчені з'ясували, що мутації в певних генах визначають те, наскільки людині подобаються різні види їжі – наприклад, шоколад, сіль, жирна їжа і овочі. Про це вони повідомили на конференції Experimental Biology 2017, що проходить в Чикаго.

"Більшості людей вкрай складно змінити свої харчові звички, навіть якщо вони знають, що зміна дієти критично важлива для їх здоров'я. Це пов'язано з тим, що наші харчові преференції і здатність дотримуватися планів впливає на те, що ми їмо і як ми дотримуємося дієти. Ми вперше спробували дізнатися, як гени, пов'язані з роботою мозку, впливають на дієту здорової людини", — заявила Сільвія Берциано з Автономного університету Мадрида.

Вчені вивчили дієти та набори дрібних мутацій в ДНК приблизно 800 чоловіків і жінок європейського походження, які живуть в Іспанії. Фахівці дізналися, яку їжу вони їли в останні дні. Крім того, випробовувані повинні були поставити оцінки кожної страви. Як з'ясувалося, гени дійсно керують харчовими уподобаннями людей. Одні виявилися пов'язані з кількістю поїдаються овочів і клітковини, а інші – з відношенням до солених продуктів. Деякі гени мали зв'язок з певними видами продуктів.

Наприклад, ген OXTR, пов'язаний з реакцією організму на гормон щастя, керував любов'ю або нелюбов'ю до шоколаду. А гени SLC6A2, SLC6A5 визначали ставлення до рослинного масла і цукру. Багато з цих варіантів генів були пов'язані з підвищеною імовірністю розвитку ожиріння. Переліки таких генів дозволять допомогти людям боротися із зайвою вагою або уникати його появи.

Опублікував: Олекса Хвацький
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Це може здивувати! Чому в СРСР різко заборонили риб’ячий жир після піку популярності

четвер, 9 жовтень 2025, 9:31

Старші люди, які застали СРСР в його розквіті, із жахом згадують, як їх у дитинстві змушувати пити риб’ячий жир – харчову добавку, яку прописували всім малюкам. Але у певний момент її взяли і заборонили. Для чого радянських дітей мучили риб’ячим жиром ...

Огляд ситуації на Куп'янському та Лиманському напрямках, - Костянтин Машовець

четвер, 9 жовтень 2025, 9:22

1. Куп'янський напрямок . Передові підрозділи 6-ї загальновійськової армії (ЗВА) противника, посилені частиною сил його 1-ї танкової армії (ТА), продовжують спроби закріпитися в північній та центральній частинах міста Куп'янська, широко використовуючи...