Цей острів дуже тісний для двох популяцій: На Шрі-Ланці слони та люди вбивають один одного (фото)

І наразі радикального вирішення проблеми не очікується.

Фото: infomix.com.ua

На Шрі-Ланці люди та слони живуть в стані конфлікту, причому більш жорстокому, ніж у будь-якій іншій країні. Щорічно тут гине понад 250 слонів, при цьому вони самі вбивають по 70 чоловік. Трагічні інциденти особливо часті в районах, що знелюднили в роки громадянської війни. Розповідають Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

У червні минулого року шестирічна Сулоджіні і її батько Раджа Турай поверталися додому з річки в другій половині дня під променями спекотного сонця. Раптово з-за кущів з'явилася агресивно налаштована тварина. "Слон схопив нас своїм хоботом і жбурнув на землю, - згадує Турай. - Я знепритомнів, а коли прокинувся, моя дочка вже була мертва ".


Інцидент стався поблизу рідного села Турая Пааваткодіччінай, що в Східній провінції Шрі-Ланки. Місцевість рясніє фруктовими деревами і покрита рисовими полями.
"Я втратив двох дітей. Сина забрала війна, а дочку вбив слон ", - визнає Турай.
Провінція населена тамілами - шрі-ланкійською етнічною меншиною. За часів громадянської війни тут діяли повстанці з руху "Тигри звільнення Таміл-Ілама", що перетворило Східну провінцію в мішень для урядових військ. У моменти загострення бойових дій місцеві жителі покидали рідні місця.

Раджа туру з сім'єю в 2007 році ховалися в таборі для біженців. У 2009 році, коли закінчилася війна, вони повернулися додому і виявили, що місцевість заполонили слони. Тепер ці величезні ссавці тримають село в страху - особливо по ночах, коли вони нишпорять по полях в пошуках їжі, а іноді залазять і в будинки.
"Ми намагаємося їх відлякувати, але вони повертаються знову і знову. Ми перестали спати ночами ", - розповідає туру.

Багато будинків в селі піддалися нічним нападам слонів. У стіні будинку Турая, що стоїть в тіні двох мангових дерев, видно наслідки подібних атак - величезна пробоїна. Вона з'явилася ще до того, як загинула Сулоджіні.
"Це сталося о 2 годині ночі, - каже Індрані, дружина Турая. - Слон прибіг до будинку, він сурмив і стукав по стінах і даху ".

Вона розповідає, що Сулоджіні була так сильно налякана, що у неї почалася лихоманка. У подружжя немає фотографії загиблої доньки, але вони зберегли маленькі рожеві капці, які були на ній в момент смерті.

Відтоді селяни по черзі вартують своє добро. Щоб відлякувати слонів, у них є петарди. Однак експерти відзначають, що це не найкращий засіб. "Громади втягуються в свого роду гонитву озброєнь", - говорить доктор Пруту Фернандо, еколог, який присвятив більшу частину свого професійного життя спробам налагодити більш мирне співіснування людини й слона на Шрі-Ланці. "Якщо слон приходить і починає їсти посіви, люди кричать на нього. Слон лякається і йде геть. Але потім він засвоює, що від криків немає ніякої шкоди, і спокійно приходить і спустошує поля ", - додає Фернандо.

Тоді жителі вдаються до інших способів залякування: спочатку кидають в тварин камені, потім розпалюють багаття і нарешті використовують петарди.
"Деякі петарди вибухають, як бомби, - каже Фернандо. - Але слони швидко звикають до того, що і від петард немає нічого, крім шуму, тому вони продовжують робити набіги на врожаї. Зрештою, люди починають слонів відстрілювати. Ось так і розвивається конфлікт ".

Фернандо першим почав використовувати огорожі з дроту з електричним струмом, причому тільки в певні сезони. Коли земля відпочиває, слони мають можливість ходити по ній вільно, а під час посадки фермери встановлюють бар'єри.
"Фермери прибирають огорожі в день збору врожаю", - розповідає він.

У Шрі-Ланці вже є близько 3500 кілометрів огорож під напругою, встановлених проти слонів. Однак чимала їх частина знаходиться не там, де потрібно. "Історично огорожі використовувалися для позначення меж приватних володінь або національних парків. Зрештою, слони їх руйнують. Щоб бути ефективними, огорожі повинні розташовуватися максимально близько до людської діяльності ", - розповідає Фернандо.

"Огородження дійсно працюють. Якщо підтримувати їх у хорошому стані, слони засвоюють, що цей кордон перетинати не можна. Крім того, такі огорожі не викликають агресії, що веде до можливості мирного співіснування ".
Деякі жителі все ж живуть в гармонії з дикими слонами.

Громада Ратхугала Веддха живе недалеко від національного парку Гал-Ойя в південно-східній Шрі-Ланці. Вона веде свій родовід від самих ранніх жителів острова. У лісі жителі села звертаються до Бога і духів і просять захисту. Ніхто не пригадає випадку, коли хто-небудь був би покалічений або убитий слоном.
"Ми відчуваємо, коли слон наближається, - розповідає Порамал Атто. - У нас є ця сила ".

Громада Ратхугала Веддха виділяється своєю здатністю передчувати появу слонів
Можливо, він говорить про інфразвукову комунікацію слонів, яку жителі села навчилися розпізнавати після таких довгих років життя пліч-о-пліч з цими тваринами.


Порамал Атто каже, що міг би пояснити іншим жителям Шрі-Ланки, як залишатися в безпеці, але це ціле мистецтво, а не щось, чого можна навчитися за день.
Від конфлікту страждають не тільки люди, а й слони, такі як Лейла. Її врятували після того, як вона з'їла порохову бомбу, яка була спеціально замаскована під фрукт. Бомба вибухнула у Лейли в роті, подрібнивши їй щелепу і покалічивши язик.
Слоненя лікують в спеціальній установі Департаменту охорони дикої природи біля храмового міста Полоннарува.

"Рівень смертності слонів, що з'їли порохові бомби, дуже високий, - каже доктор Пінідіяге Манодж Акаланка, черговий ветеринар. - Більшість з них приречені на загибель ". Смерть від такої приманки жорстока - тварина помирає через те, що фізично не може їсти. Тільки в цьому районі фіксується близько 40 таких випадків в рік. У Лейли є і кульові поранення - за словами Акаланкі, цей метод стає все більш поширеним, так як фермери впадають у відчай.

Але Лейлі пощастило - вона пристосувалася їсти, при тому що втратила половину язика, і скоро її випустять назад в природне середовище.

Після того як слон убив Сулоджіні, в село нарешті провели електрику.
Це дозволяє встановити систему огорож під струмом, хоча на даний момент немає ніяких ознак того, що держава займеться цим питанням в найближчому майбутньому.
Проте, держава виплачує по 500 тис. Рупій (3278 доларів США) сім'ям, які втратили близьких через агресію слонів. Однак ніякими засобами не вийде заповнити втрату маленької дівчинки в рожевих капцях, яка ніколи не повернеться додому після свого полуденного купання.

Опублікував: Олекса Хвацький
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Чи є загроза прориву росіян до Курахового на Донеччині: Військовий експерт проаналізував спроможності окупантів

четвер, 2 травень 2024, 22:47

Тиск на Курахове у Донецькій області триватиме, але довести його до такого каталізуючого наступ рівня - нереально. Про це 2 травня під час телемарафону сказав військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко, передають Пат...

"Народу набирают п*здец, а все утилизируются": Окупант поскаржився на величезні втрати (відео)

четвер, 2 травень 2024, 22:05

Армія РФ зазнає великих втрат поблизу Часового Яру на Донеччині, через що в окупаційне військо набирають дедалі більше людей. Про це йдеться в перехопленій ГУР розмові російського окупанта, опублікованій у четвер, 2 травня, передають Патріоти України. ...