Світлини сукні, якій понад 5 000 років

Найдавнішою сукнею з тканини у світі вважається предмет жіночого одягу, виявлений під час розкопок на єгипетському кладовищі Тархан.

Фото: vokrugsveta.ua

Сукня була знайдена ще у далекому 1913 році, проте у наші дні експерти зуміли з високою точністю визначити, коли було пошито найдавніше ткане плаття у світі. Для цього вчені застосували радіовуглецевий аналіз, розповідають Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Раніше вважалося, що сукні близько 3-х тис. років. Останні дослідження встановили, що вік одягу налічує понад 5 тис. років. З імовірністю 95% тарханська сукня була створена близько 3482-3102 рр. до н.е. Вона є найдавнішим екземпляром сукні з тканини у світі.

Експерти дійшли до висновку, що плаття було пошито з грубої тканини і мало світло-сірий колір. Виріз сукні був V-подібним, рукава довгі і плісировані. Модель сукні не залишає сумнівів у тому, що вона була пошита досвідченим кравцем. Це дає можливість припустити, що його носила молода жінка, яка належала до вищого суспільства. Пошиття подібного одягу було дороге та недоступне для нижчих класів.

За словами куратора музею єгипетської археології Еліса Стівенсона, настільки стародавній одяг, як і його фрагменти, є великою рідкістю та надзвичайно цінні для науки та історії. У цьому сенсі плаття, знайдене у Тархані - абсолютно унікальне, незважаючи на те, що до наших днів дійшла лише його верхня частина. Сукня зберігається у Музеї Вікторії та Альберта у Лондоні.

Опублікував: Олекса Хвацький
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Серія українських ударів по цілях у Криму та Мордовії носить масштабний і скоординований характер – ISW

четвер, 18 квітень 2024, 5:00

На думку експертів Інституту вивчення війни (ISW), українські удари по цілях Росії у Криму та Мордовії є скоординованою і широкомасштабною серією. . "Українські удари по російських авіаційних об'єктах в окупованому Криму, а також на території Росії, я...

Янгол, якому підрізали крила: Почитайте вірш молодого Тичину без совєцьких чисток і цензур. Це пророцтво про наш час - блогер

четвер, 18 квітень 2024, 4:15

Справжній митець, щирий та натхненний, своїм талантом достукується до небес. Тоді його твори стають пророчими. Цей допис Богдана Вайвали отримав уже понад 30 000 репостів. . Ключове у ньому – поданий без цензури один із головних віршів молодого Павла...