Страсбурзський суд: Росія повинна виплатити більше 3 млн євро у "справі Беслану"

Європейський суд з прав людини задовільнив позов потерпілих від трагедії у Беслані проти Росії, зобов'язуючи її виплатити загалом понад 3 мільйони євро.

Фото: vru.gov.ua

Відповідне рішення опубліковане на сайті суду, повідомляють Патріоти України.

ЄСПЛ виніс ухвалу, що Росія порушила статтю 2 Європейської конвенції з прав людини, яка стосується права людини на життя.

Криваві події у Беслані, що у Північній Осетії, стались у вересні 2004 року, коли група терористів захопила школу разом з вчителями та школярами, і використали їх у якості заручників. Під час операції зі звільнення російськими силовиками понад 330 людей загинули, серед яких було понад 180 дітей. Більше 750 людей були поранені.

До ЄСПП звернулись 409 громадян Росії, чиї рідні загинули, або постраждали під час трагічних подій, або вони самі перебували у заручниках у бесланській школі.

Суд зокрема визнал, що російська влада не вжила достаніх превентивних заходів, які б унеможливили захоплення школи. Хоча влада мала достатньо інформації про те, що в регіоні планується теракт проти освітнього закладу.

Крім цього суд визнав незадовільним проведене після подій розслідування, яке не визначило, чи було обгрунтованим застосування силовиками в ситуації, яка склалася, тих сил та засобів, які призвели до численних жертв.

Сид визнав серйозні недоліки у плануванні операції зі звільнення заручників та встановив порушення Європейської конвенції з прав людини в частині застосування силами безпеки летальних засобів при проведенні операції.

Страсбурзький суд постановив, що в якості компенсації заявникам має бути відшкодовано 2 млн 995 тисяч євро. Крім того, їм має бути відшкодовано 88 тисяч євро витрат, пов’язаних із судовим процесом.

Росія має право подати апеляцію на це рішення.

Опублікував: Олекса Хвацький
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Ключові сигнали від Заходу для України після виборів у Росії, - політолог

понеділок, 18 березень 2024, 23:30

"Сьогодні важливий день, у ньому можуть бути сигнали того, як буде розгортатися ситуація навколо війни. Бо сьогодні світ має відреагувати на путінський фарс під назвою вибори", - пише політолог Віктор Андрусів у своєму Телеграм-каналі, передають Патріо...