Сьогодні Вознесіння Господнє. Нагадаємо прикмети і традиції

У цей день дух Ісуса Христа вознісся на небеса, де і з'єднався з Богом.

Вознесіння. Ілюстрація: fakty.ictv.ua

Вознесіння Господнє відзначається на 40-й день після Великодня. У 2017 році свято припадає на 25 травня. Патріоти України разом з Нескучные новости представляють традиції свята і пов’язані з ним прикмети та заборони.

Згідно з євангельським переказом, на сороковий день після Воскресіння Христос востаннє явився апостолам, пообіцявши їм швидке послання на землю Святого Духа. Потім Спаситель вивів своїх учнів з Єрусалиму на Єлеонську гору, благословив їх, піднімаючись в небо, і зник за хмарами.

У народі Вознесіння традиційно пов’язують з урожаєм, оскільки воно припадає на кінець весни – початок літа, період зміни сезонів у сільському господарстві.

Обряди і традиції на Вознесіння

У цей день прийнято поминати померлих батьків. Для цього смажилися млинці або готувалися яйця. Приготувавши невеликі гостинці, ви також можете сходити на кладовище.

У 40 днів між Великоднем і Вознесінням особливо шанували жебраків і хворих людей. Їм роздавали милостиню. Також заборонялося кидати сміття і плювати на вулицю, тому що “можна потрапити в Христа, який приходить в будинки під виглядом жебраків”.

На Вознесіння пекли особливі млинці, які називали “Божа окутка”, “онучки”, “Христові лапотки”. У деяких регіонах господині частували коржами з сирною начинкою, краї яких загиналися у вигляді сходинок.

Був звичай ходити в гості до рідних і знайомих. Це в старовину називалося “ходити на роздоріжжя”. Гості дарували господарям драбинки, спечені з пшеничного тіста на меду і з цукровими візерунками.

А ще в цей день Господь чує всі прохання, тому варто молитися особливо ревно, просячи те, що життєво необхідно.

Що не можна робити на Вознесіння

Великим гріхом вважається робота в цей день. Краще присвятіть його спілкуванню з рідними та близькими.

Не варто проводити будь-які обряди, які можна знайти в мережі.

Прикмети на Вознесіння

Якщо курка знесла в цей день яйце, його потрібно підвісити під покрівлею житла. Воно буде захищати мешканців будинку від нещасть.

Якщо на Вознесіння гарна погода, то вона протримається до дня Святого Михайла (21 листопада).

Дощовий день віщував неврожай. Якщо ж дощ піде протягом трьох днів після Вознесіння, то збитки будуть трохи менші. Але багатого врожаю все одно не варто чекати.

Роса в цей день вважалася цілющою, а лікувальні властивості трав посилювалися і зберігалися до настання Івана Купала (7 липня). Тому рекомендується вранці вмитися росою. Дівчатам це допоможе зберегти красу і молодість, а людям похилого віку – подарує сили.

Опублікував: Олекса Хвацький
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Гірський хребет з демонтованих будинків посеред міста": Як виглядає окупований Маріуполь на супутникових знімках

вівторок, 19 березень 2024, 12:55

У тимчасово окупованому Маріуполі російські загарбники звезли величезну купу будматеріалів з демонтованих будинків та утворили новий «гірський хребет» посеред міста. Про це повідомив радник маріупольського міського голови Петро Андрющенко у Телеграм, п...

Знищення бронетехніки армії РФ: Російські добровольці показали нове відео боїв на Бєлгородщині

вівторок, 19 березень 2024, 12:44

Бійці "Російського добровольчого корпусу", які воюють проти кремлівського режиму в РФ, опублікували 19 березня нове відео боїв у Бєлгородській області. Відповідний ролик з’явився в телеграм-каналі РДК, передають Патріоти України. Російські добровольці ...