Психолог про те, як сподобатись людям

Вісім простих способів пропонує австралійський фахівець.

Фото: uainfo.org

Менше хваліть, кивайте головою і звертайтеся на ім'я - ці та інші дії допоможуть вам налагодити хороші відносини з навколишніми, передають поради Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Розібратися у власній поведінці та поведінці навколишніх буває непросто. Допомогти в цьому може психологія. Перелічені нижче поради - лише частина того, що можна почерпнути з психології для соціального життя. Називайте це лайфхаками, стереотипами та навіть маніпуляціями, але вони діють. Більш того, всі вони засновані на принципах психології.

1. Розігрійте руки перед рукостисканням

І в бізнесі, і в соціальному житті, і в романтичних стосунках перше враження відіграє величезну роль. Голова однієї з компаній, що входять у список Fortune 500, якось сказав, що між двома рівними по кваліфікації кандидатами на посаду в його компанії він завжди обере того, хто краще тисне руку.

У цій історії, мабуть, є частка перебільшення. Тим не менш, дослідження показують, що рукостискання може бути навіть більш важливим, ніж поступливість, сумлінність та емоційна стабільність. Це не означає, що теплі руки при рукостисканні забезпечать вам перевагу, але холодні чи вологі - точно зіпсують враження. Сухі, теплі руки вселяють довіру, а вологі та/або холодні - свідчать про нервозність і слабкість.

2. Проведіть побачення на американських гірках

Завдяки еволюції жити в людському тілі стало дуже приємно. Речі, які сприяють нашому виживанню або виживання нашого виду, вкорінюються, а шкідливі - виключаються. Адреналін традиційно асоціюється з дуже позитивними емоціями. Він хвилює і викликає сплеск енергії.

Дані показують: шанси, що людині сподобається ваша компанія, будуть набагато більші, якщо у вашій присутності вона відчує приплив адреналіну. Позитивні відчуття, що асоціюються з адреналіном, частково перенесуться на вас. Особливо це важливо, якщо людина тривожна або страждає. Так що візьміть свою пару, наприклад, на американські гірки. Позитивні відчуття, які він/вона там переживе, будуть частково асоціюватися з вами.

3. Якомога частіше звертайтеся до людини на ім'я

Всі ми знаємо, що люди люблять слухати й говорити про себе. Є навіть приказка, що улюблена тема розмови для людини - вона сама. Можливо, це трохи перебільшення, але з твердженням, що практично всі люди люблять говорити й слухати про себе, сперечатися складно.

У розмові з людиною звертайтеся до неї на ім'я, а не «друже», «міс» і т. і. Звернення на ім'я свідчить про те, що людина для вас важлива, що ви її запам'ятали. Так у вас буде більше шансів сподобатися їй. Якщо є бажання спробуйте дізнатися, що людина думає сама про себе, і відтворюйте це у розмові - так ви сподобаєтеся ще більше.

4. Не поспішайте з похвалами

Дослідження показали, що перемінні похвали більш ефективні при зміні поведінки людини, ніж постійні. Якщо ви завжди хвалите людину, вона до цього звикне, і з часом для досягнення того ж ефекту доведеться хвалити більше.

Найкраще хвалити зрідка. Якщо людина часто говорить щось смішне, не смійтеся кожен раз. Використовуйте те, що називається періодичним графіком підкріплення - хваліть в 30%-70% випадків. Точна частота залежить від ступеня винагороди, самої людини, практичності, але головне не доводьте до того, щоб хвалити (винагороджувати) людину в усіх без винятку випадках.

5. Злегка кивайте головою при розмові з людиною

Це свідчить про те, що вам дійсно цікаво те, що він/вона каже, - людям це подобається. Люди тягнуться до тих, хто виявляє до них інтерес. Правда, є тонка грань між тим, щоб бути ненав'язливим і злегка дратівливим, - навчіться її розрізняти.

6. Щоб мати пару, майте пару

Людям подобається те, що подобається іншим. Ми схильні визначати цінність чогось за рівнем попиту на нього. Один з кращих способів сподобається комусь, особливо в романтичному плані, - показати, що є й інші люди, яким ви цікаві.

Як би дивно це не звучало, але хлопця чи дівчину легше добитися, якщо у вас уже є пара. Це говорить про те, що ви подобаєтеся, як мінімум, одній людині. Наявність партнера - це схвалення. Якщо у вас є партнер, подумають люди, значить, ви чимось хороші.

7. Імітуйте, поки не доб'єтеся

Щоб бути щасливим, посміхайтеся. Мозок подумає, що ви дійсно щасливі. «З чого б я посміхався, якщо б не був щасливий?» - вирішить він.

Суть когнітивного дисонансу в тому, що ми відчуваємо негативні почуття кожен раз, коли наші думки розходяться з нашою поведінкою. Коли ви посміхаєтеся, мозку набагато легше переконати себе в тому, що ви щасливі, ніж нещасні. Тому якщо ви хочете бути щасливим, імітуйте це - посмішка запустить двигун, а мозок доробить іншу роботу.

8. Звертайтеся до окремих людей, а не до груп

Дослідження ефекту стороннього спостерігача показало, що люди схильні ігнорувати прохання - особливо прохання про допомогу - коли знаходяться в групі інших людей. Якщо ви звернетеся до п'ятьох окремо, отримаєте кращі результати, ніж якщо звернетеся до всієї групи одночасно. Люди в групі схильні відхиляти прохання, оскільки вважають, що є інші, хто може вам допомогти. Вони не відчувають особистої відповідальності. Але якщо ви звернетеся до них безпосередньо, вони будуть відчувати себе більш відповідальними і швидше погодяться вам допомогти. Найчастіше люди готові допомогти вам, але соціальні обставини і тиск можуть завадити їм це зробити.

Райан АНДЕРСОН, австралійський психолог

Опублікував: Олекса Хвацький
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"У відповідь на теракт у Москві РФ знищила штаб-квартиру СБУ": Пропагандисти Кремля запустили нову серію фейків у західних ЗМІ

четвер, 28 березень 2024, 13:15

Центр протидії дезінформації опублікував добірку фейків і маніпуляцій, які іноземні ЗМІ продукували 28 березня. За версією ЦПД при РНБО України, 28 березня іноземні ЗМІ запустили два фейки та одну маніпуляцію, передають Патріоти України. Фейк: "У відпо...

"Вона поки приховує, що в офіційному шлюбі": Даша Астаф'єва вийшла заміж за багатія, який на 10 років молодший, - блогер

четвер, 28 березень 2024, 13:06

Оглядач українського шоу-бізнесу Богдан Беспалов "злив" інсайдерську інформацію про модель, співачку і волонтерку Дашу Астаф'єву. Він із посиланням на свої джерела заявив, що артистка за час повномасштабної війни вийшла заміж за молодого багатія. Однак...