Приїхав в нашу країну - вчи мову: Історія російської іммігрантки у Південній Кореї

Нормально адаптувалася - мову вчить, особливого статусу не вимагає, Путіна не кличе.

Фото: uainfo.org

Ця країна сьогодні - одна з найбільш передових і технологічних в світі. Але тут не забувають і про вікові традиції. В рамках проекту про людей, які виїхали жити в інші країни, Патріоти України з посиланням на Нескучные новости передають розповідь Яни, яка вийшла заміж за корейця і влаштувалася в Південній Кореї.

Я вчилася в Пітері, на факультеті по туризму та готельної справи. Як і багато випускників, поїхала за кордон, працювала готельним гідом - спочатку в Туреччині, Єгипті, потім в Таїланді. До Росії приїжджала у відпустку, на місяць-два. Близько чотирьох років я прожила в Бангкоку, там же познайомилася зі своїм майбутнім чоловіком. Спочатку ми з ним поїхали в Канаду, а потім в Корею.

Кланятися чи?

Мій чоловік - громадянин Кореї, працює в будівельній компанії. За освітою - фінансист, працював в банку, потім в якийсь фінансової компанії в Канаді, після чого рік подорожував, завдяки чому і зустрів мене.

У Сеулі спочатку жили разом з батьками чоловіка, потім переїхали в свою квартиру. Його сім'я дуже консервативна, і я сильно переживала, як мене приймуть. Але все вийшло легко. Брат мого чоловіка живе в Канаді, і їх матір сім років там провела - правда, англійською так і не навчилася говорити. Тільки батько сімейства не виїжджає з країни - у нього своя справа.

Оскільки багато хто в родині жив у інших країнах, до іноземців вони ставляться з розумінням. Мені пощастило, від мене не вимагали суворого дотримання традицій - наприклад, кланятися батькам, називати їх тільки «мама» і «тато». З ними я і почала вчити корейський.

Приїхав в Корею - говори по-корейськи

У Кореї ми вже три роки. Я завагітніла і вирішила, що буду народжувати в Росії. У Кореї прекрасні клініки і всіляка реабілітація для породіль, але вдома, як то кажуть, і стіни допомагають: я народила дитину в Росії, у неї буде подвійне громадянство - російське і корейське.

У Кореї держава дуже допомагає молодим сім'ям. Місцеві зараз не дуже налаштовані одружуватися і виходити заміж, тому держава допомагає навіть сімейним іноземцям. Є різні програми по житлу, можна записатися в чергу в споруджуваний будинок.

Коли ми жили з батьками чоловіка, вони розмовляли зі мною тільки по-корейськи - це дуже допомагало. Корейці вважають, що раз приїхав в країну, будь добрий вивчи мову і звичаї і слідуй ім. Навіть на ринку і в магазині не вийде спілкуватися, припустимо, англійською, як в інших країнах. Корейці, які знають англійську, намагаються нею не розмовляти.

У кожному місті є громадські центри, де іноземці можуть вивчати мову, для отримання громадянства та прописки треба здати іспит. На цих же курсах вчать готувати місцеву їжу і подавати її як тут належить: я навчилася робити кимчи, чому дуже рада.

Твій начальник - бог

Коли я приїхала в Сеул з Таїланду, я шукала роботу на ярмарках вакансій. Знайти нескладно, багато можливостей для місцевих та іноземців. Пропонували влаштуватися в один готель, але мені там не сподобалися умови. Брали мене і в «Маріотт», але не вистачило знання корейської - незважаючи на те, що ти працюєш з іноземними туристами, треба добре знати місцеву мову.

За цей час чоловік показав мені всю Корею, ми багато подорожували. З роботою в підсумку не склалося, і поки я чекала дитину, крім вивчення мови, ходила на фітнес і на курси для вагітних.

У Кореї трудовий ринок перевантажений. Просто так поміняти сферу своєї професійної діяльності не вийде. Треба спочатку відучитися, придбати кваліфікацію, обов'язково отримати «корочку».

У Кореї дуже розвинене шанування начальства будь-якого рівня. Твій менеджер для тебе бог. Ти не можеш піти з роботи раніше за нього, при вітанні в колективі ти йому кланяєшся. Якщо ти на корпоративі, йому потрібно прислужувати. Менеджер завжди правий. Я це називаю «колективне рабство».

Поза роботою, якщо ти спілкуєшся з людиною і вона старша за тебе, навіть якщо ви друзі, ти звертаєшся до неї тільки на ви. З нею не можна сперечатися. Багато молодих корейців їдуть в США і інші країни в пошуках роботи. У роботі ж корейці намагаються свої навички відточити як у робота, вони повністю віддаються справі.

На межі війни

В Таїланд приїжджаєш - тобі всі посміхаються, але скоро це наносне проходить, і вони починають тебе ненавидіти. У Кореї тебе ненавидять відразу. Хоча тут до іноземців ставлення не дуже хороше, на мені це не позначається, тому що чоловік створив такі умови, що мені дуже комфортно.

У мене сімейна віза, яку ми продовжуємо, а згодом я можу стати резидентом. Якщо ти приїжджаєш з туристичною або робочою візою, то відчуваєш себе в цій країні менш комфортно. До речі, тепер візу в Південну Корею можна оформити онлайн з доставкою додому.

У Південній Кореї є три або чотири американських військових табори. За ідеєю, вони виконують охоронні функції. Відносини з Північною Кореєю на межі війни - вони ненавидять один одного і навіть не намагаються зблизитися. Багато розповідають по телебаченню, що Північна Корея вкрай бідна країна. Туристам там показують тільки певні місця, багато жителів намагаються звідти втекти в Китай, Таїланд та інші країни.

Вчися, малюк

Я фанатка біатлону. У корейської команди з цього виду спорту російський тренер, готує їх до Олімпіади, і ще вони купили двох російських біатлоністів. Їм вже навіть видали корейські паспорта! Корейці в усьому намагаються бути першими, а для цього треба створити певні умови, що вони і роблять.

Тут дуже практикується пошук наречених в сусідніх країнах - В'єтнамі, Філіппінах. А ось багато корейські жінки не поспішають заміж: їй може бути років сорок, коли вона задумається над цим питанням.

Діти у корейців в деякому роді особливі - такі царі. Дуже продумана їх безпека. Ще корейців з дитинства налаштовують вчитися і вчитися, інакше нічого в житті не досягнеш, складно буде знайти роботу.

Про паби

Південна Корея - дуже сучасна, тут швидкий ритм життя, люди поспішають, багато працюють. Країна маленька, і тут дорога земля - купити квартиру практично неможливо, відсотків 70 всього населення орендують житло або беруть кредит в банку.

У Кореї є п'ять-шість супербагатих сімей. Саме вони відкривають торгові центри, лікарні, інститути та різного роду компанії.

Середня зарплата в країні - в районі двох-трьох тисяч доларів, ціни в магазинах високі. Більшість отоварюється в великих супермаркетах. Два літри молока, наприклад, стоять п'ять доларів. Місцеві продукти дорожче привізних, і вони краще за якістю.

Старше покоління корейців схиблене на здоровому харчуванні, чого не скажеш про молодь, що обожнює фастфуд. Є спеціальні тури в гори, де можна спробувати салати та іншу корисну їжу, яку готують монахи.

Вечорами весь народ іде в паби. Дуже вони люблять посидіти, поговорити, випити місцевого пива і соджу - це місцеве вино. Багато різних ринків, є навіть російський квартал, але це скоріше одна назва: там живуть вихідці з Киргизстану, Казахстану і так далі. Вони тримають кафе, возять речі з Кореї до своїх країн.

Є тут у мене пара друзів з Росії. Одна подруга закінчувала інститут в Кореї, прекрасно володіє мовою.

Через деякий час ми з чоловіком і дитиною плануємо перебратися в Канаду. Там хороші соцпакети, високий рівень життя. І для дитини як для майбутнього школяра там краще, ніж в Кореї, і вищу освіту отримувати в Канаді краще.

Опублікував: Олекса Хвацький
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Путін оголосив російським підприємцям про націоналізацію частини їхнього бізнесу. І жоден не назвав його бандитом – Невзоров

п’ятниця, 26 квітень 2024, 20:15

"Кремлівський упир дав рабам своїм чергову виставу. Путін належить до тих садистів, які люблять особисто катувати жертви, насолоджуючись їхнім жахом і покірністю. Йому подобається сам запах страху, який випромінює зал, очікуючи чергового кремлівського ...

Коли "СВО" для росіян відійшло на другий план через економічні проблеми, влада РФ "увімкнула" теракти, - соціолог

п’ятниця, 26 квітень 2024, 20:00

Очільник Інституту конфліктології та аналізу Росії, доктор соціологічних наук Олександр Шульга наголосив, що російська влада використовує страх та теракти як засіб контролю, щоб виправдати економічні труднощі громадян, передають Патріоти України. "Щодо...