Продукти, які варто вживати під час спеки

​Літня спека сильно впливає на роботу всіх функцій організму, навіть якщо ми не відчуваємо явних змін в самопочутті.

Більше за все можуть постраждати від спеки літні люди і маленькі діти. Це пов'язано багато в чому з тим, що у дітей механізми природної терморегуляції ще не до кінця сформовані, а у літніх вони вже не працюють так само ефективно, як у молодості, передають Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Люди, що приймають певні ліки мають звернути увагу на те, що сечогінні засоби, препарати для лікування захворювань нирок, печінки та серця можуть негативно впливати на здатність організму регулювати температуру.

"Літня" їжа та напої можуть надати нам неоціненну допомогу в спеку, сприяючи природному охолодженню організму, хорошому самопочуттю, попередити перегрів і тепловий удар.

Більшість сирих овочів і фруктів містить високий відсоток води, тому їх потрібно їсти, щоб знизити ризик зневоднення. З овочів - це листовий салат, огірки, селера, помідори. Що стосується фруктів, то ідеальною їжею в спеку вважаються кавуни і дині, вони вгамовують спрагу краще, ніж будь-які "дієтичні" напої, підсолоджені аспартамом. Ці фрукти, що містять 90-95% води, допомагають підтримувати водний баланс і добре очищають організм.

Всі листові овочі надають охолоджуючий ефект. Особливо корисні темно-зелені, з легкою гіркуватістю сорти листового салату, а також петрушка, молода листова гірчиця та буряк.

Окрім цього овочі та фрукти багате джерел калію, який допомагає регулювати втрату рідини організмом в результаті посиленого потовиділення. Калію багато і в крупах. Тому поєднуйте овочі з крупами для забезпечення організму важними мінералами.

Трав'яні чаї. У деяких чаях є компоненти для поліпшення травлення (насіння фенхелю, коріандру та ін), що корисно, так як в спеку обмін речовин завжди сповільнюється.

Холодні супи. Ці супи гарні й тим, що вони легкі, не створюють надмірного навантаження на травну систему, ослаблену спекою.

У багатьох людей м'ята асоціюється зі свіжістю і прохолодою: вона дійсно володіє натуральним жарознижуючим ефектом. Листя м'яти перцевої можна додавати в будь-які страви: овочеві салати, супи, рибні і м'ясні страви, сири, холодні чаї.

Прохолодні напої в спеку краще напоїв з льодом. Правильно змішувати в склянці в рівних пропорціях холодну воду з теплою. Це добре освіжає і не дозволяє застудити горло.

Не пийте соки і смузі дуже часто, віддавайте перевагу цілісним фруктам. Солодкі напої - лимонади, газованої води, компоти потрібно виключити!

Світлана ФУС

Опублікував: Олекса Хвацький
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Сирський прокоментував чутки про ймовірний наступ окупантів на Харків

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:40

Україна не можна ігнорувати будь-яку інформацію про підготовку ворога до наступальних дій, у тому числі і ці оцінювання західними ЗМІ щодо нової загрози наступу на Харків. Про це заявив Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський, передають Патріоти Украї...

У Британії розгорівся ядерний скандал через витік важливої інформації, - Financial Times

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:29

Британське Агентство з ядерного регулювання (ONR) подало до суду на оператора атомного комплексу Sellafield Ltd через виявлені порушення у сфері IT. Йдеться про небезпечний ядерний об'єкт, де зберігаються найбільші у світі запаси плутонію. Про це пише ...