Про особливості пробудження та причини важкого підйому

Про те, чому нам хочеться перевести будильник «ще на п'ять хвилиночок», до яких наслідків це призводить і як зробити пробудження легким.

Патріоти України пропонують вам дізнатися, як зробити пробудження легким та бадьорим.

Чому ми переводимо будильник

Природним чином тіло готується до пробудження в середньому за годину до того, як ми прокинемося. Поступово підвищується температура, виробляється підбадьорливий кортизол. Якщо ми прокидаємося по будильнику та кожен день в різні години, організм виявляється не готовим до підйому.

Будильник вириває нас зі стадії глибокого сну, коли температура тіла знижена.
Саме через це здається, що зовні холодно та неприємно, а ліжко - найтепліше та затишне місце у світі. Не бажаючи залишати ліжко, ми переводимо будильник на 15-20 хвилин, а потім ще на 10. В результаті отримуємо два-три пробудження за ранок замість одного.

До чого це призводить

Ми сподіваємося, що виспимося краще, якщо поспимо ще трохи. Але з циклами сну така арифметика не працює. Перевівши будильник на півгодини, ми знову засинаємо, опиняючись у фазі глибокого сну. Будильник спрацьовує, знову потрібно прокидатися без підготовки, організм збитий з пантелику. І тепер встати з ліжка ще складніше, ніж після першого пробудження.

Спрацьовує механізм інерції сну: з'являється загальмованість, відчуття важкої голови та слабкість. Багатьом здається, що це природний ранковий стан. Однак це не так й ранок можна зробити добрішим.

Як полегшити ранковий підйом

Щоб легко прокидатися і не переводити будильник, налаштуйте свій внутрішній годинник.
Організм почне підготовку до пробудження вчасно, якщо буде знати, на яку годину її потрібно завершити.

Вставайте кожен день рівно в один і той самий час (має значення кожна хвилина). Не переводьте будильник, не намагайтеся виспатися за зайві 10 хвилин. Пам'ятайте про те, що це не зробить вас бадьоріше, а навпаки, погіршить ваш стан й викличе інерцію сну.

Висновок

Навіть якщо ви спали менше, ніж передбачалося, краще вставати з ліжка відразу ж після того, як прокинетеся. Відіспатися за кілька хвилин не вийде, організм не обдурити. Краще прийміть теплий душ або випийте гарячого чаю - це допоможе зменшити неприємні відчуття від зниженої з ранку температури тіла.

Тренуйтеся прокидатися у один час кожен день, не міняйте графік навіть у вихідні. Два-три тижні практики - й ви налаштуєте свій внутрішній годинник.

Опублікував: Олекса Хвацький
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Народні прикмети на 26 квітня. Який птах принесе щастя на рік

п’ятниця, 26 квітень 2024, 7:05

Православна церква України 26 квітня за новим стилем вшановує єпископа Василя Амасійського і праведної діви Глафіри. За старим стилем сьогодні вшановують мученицю Фомаїду Єгипетську. Наші предки 26 квітня починали сіяти квасолю і горох. Перед посівними...

Потрібний перекладач

п’ятниця, 26 квітень 2024, 6:59

З дипломатичної на офісно-президентську. Держдеп наголошує, що в України – проблеми зі свободою слова. Зокрема, марафон висвітлює урядову позицію…. Минулого року Держдеп наголошував на тому, що закриття трьох незалежних від влади каналів – це проблема....