Про неабияку небезпеку для здоров'я транс-жирів - говорить дієтолог

​Транс-жири не сумісні зі здоров'ям, ясним розумом та довголіттям.

Фото: uainfo.org

Патріоти України посилаючись на Нескучные новости пропонують послухати поради дієтолога відносно транс-жирів. То ж слово Оксані Скіталинській.

Українці не цінують своє здоров'я та життя. Інакше чим пояснити, коли молода мама в поїзді дає 3-річній дитині вафлі, а потім -- печиво з кремовою начинкою і все це -- запити "соком" із пакетика? (про банан, яблуко, йогурт, домашнє печиво, каже, не подумала).

Чому з'явились транс-жири?

Необхідність знайти дешеві замінники вершковому маслу породила маргаринову промисловість, яка зуміла рідкі олії перетворювати на тверді жири з неприродньою будовою.

Після процесу гідрування, тобто насичення воднем олій, природня цис-структура перетворюється в неприродню транс-структуру, тобто змінює свою вигнуту, U-подібну форму на рівну.

Чим є небезпечними транс-жири?

Транс-жири запускають стрес ендоплазматичної сітки (спеціальної структури всередині кожної клітини), внаслідок чого запускається каскад хронічних хвороб:

Швидкими темпами прогресує атеросклероз, навіть у дітей.

В плазмі крові людей, які вживають продукти з транс-жирами, росте рівень "поганого" холестерину (ЛПНЩ) і падає "хорошого" (ЛПВЩ), росте рівень тригліцеридів.

Розвиваються різноманітні запалення в організмі.

У жінок підвищувались такі показники запалення, як фактор некрозу пухлини, інтерлейкін-6 та С-реактивний протеїн.

Зростає ризик злоякісних пухлин, зокрема, раку молочної залози, простати, кишечника, лімфоми, лейкемії.

А також -- нейродегенеративні зміни, цироз печінки, запальні захворювання легенів.

Транс-жири конкурують з - "нормальними" жирами за ферменти біосинтеза та метаболізму цих кислот.

Руйнівний вплив транс-жирів виявляється не відразу, але пристрасть до них - це високий ризик виникнення важких хвороб, перед якими медицина може виявитися безсилою. Що робити?

Всіма можливими силами сприяти прийняття цього законопроекту, щоб вберегти себе та своїх близьких від майбутніх проблем:

А поки загроза існує, варто знати:

1. Читайте упаковки продуктів, які купуєте (масло, йогурт, сир, крекеру, кондитерські вироби, готові напівфабрикати) -- "частково гідрогенізований жир" чи "рослинний жир" свідчать про те, що там є транс-жири. Не вбивайте себе.

2. Не смажте і не їжте смаженого. Всі обсмажені до хрустої скоринки страви містять транс-жири. Не вбивайте себе.

Де?

Картопля-фрі.

Чіпси.

Листкове тісто ("наполеон", круасани)

Піца напівфабрикатна.

Попкорн.

Пончики.

Пиріжки.

Кекси.

Здоба.

Цукерки і печива з кремовими начинками.

Оксана СКИТАЛІНСЬКА, дієтолог

Опублікував: Олекса Хвацький
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Продюсер Полякової висловився про нову пісню Каменських, яку захейтили в Україні, і оцінив шанси співачки на успіх за кордоном

середа, 24 квітень 2024, 13:05

Продюсер Олі Полякової, музичний експерт і керівник компанії Secret Service EA Михайло Ясинський в ефірі зі Славою Дьоміним висловився про нову пісню Насті Каменських, яку захейтили в Мережі, і оцінив її шанси на успіх за кордоном, передають Патріоти У...

Замість сина - футляр від ордена: Як в Барнаулі "подякували" матері ліквідованого окупанта (фото)

середа, 24 квітень 2024, 11:59

В російському Барнаулі матері загиблого росіянина вручили футляр без ордена. У військоматі заявили, що орден був вручений під час поховання, якого не могло бути через відсутність тіла. Про це пишуть в російських соцмережах, передають Патріоти України. ...