New York Times звинуватила Україну у причетності до кібератак на США

​Український хакер Profexer, чия програма була використана для зламу серверів Демократичної партії США, на початку 2017 здався Національної поліції і дав свідчення ФБР.

Про це йдеться в публікації The New York Times, повідомляють. Як пише видання, цей хакер є першим живим свідком у справі про злом серверів Демпартії. Українська поліція не розголошує імені хакера ні інших деталей, заявляючи лише, що він живе в Україні і не перебуває під арештом, зазначають Патріоти України.

Видання підкреслює, що в даний час немає доказів того, що Profexer працював на розвідувальні служби Росії, але його шкідливе програмне забезпечення, найімовірніше, використовували спецслужбии РФ. Profexer написав програму під назвою PAS і виклав її для безкоштовного скачування. При цьому він за гроші допрацьовував програму під потреби клієнтів або консультував їх. Поки що незрозуміло, наскільки тісно він співпрацював з російськими хакерами, які мають відношення до злому серверів Демпартії.

Після того, як у США вийшла доповідь з технічними деталями зламів, організованих російською розвідкою, де згадувався його програма, Profexer закрив свій сайт і пішов здаватися владі. Глава кіберполіції України Сергій Демидюк сказав, що Profexer сам здався владі. Потім хакера зв'язали з представником ФБР з кібербезпеки, який на постійній основі знаходиться в посольстві США. У ФБР відмовилися коментувати дану ситуацію.

За словами українських правоохоронців, вони не стали заарештовувати хакера, тому що він є автором, а не користувачем шкідливого ПЗ. При цьому хакер знає, хто використовував, хоча б по нікнейм. "Він сказав нам, що створив програму не з тієї метою, з якою її використовували", - заявив Демидюк. Нардеп Антон Геращенко, який тісно пов'язаний з поліцією, в свою чергу розповів, що Profexer допрацьовував свій "вебшел", не знаючи, для чого його будуть використовувати. Нардеп розповів, що з хакером зв'язувалися онлайн або по телефону і йому платили за те, щоб писати унікальні шкідливі програми, а цілі, для яких вони будуть використані, не повідомляли.

Геращенко описав хакера, як молодого хлопця з провінційного українського міста. Він підтвердив, що хакер здався поліції і тепер співпрацює зі слідством у розслідуванні злому серверів Демпартії. "Він був фрілансером, і тепер він цінний свідок", - сказав Геращенко. Видання звертає увагу і на те, що Росія протягом декількох років використовувала Україну, як полігон для апробування комп'ютерних атак, які потім застосовували проти Західної Європи і США. На думку журналістів, той факт, що РФ придбала ПО в Україні говорить про характер кремлівського методу ведення кібервійни: російські хакерські групи Fancy Bear і Cozy Bear діють не як військова одиниця, а як центри організації та фінансування.

Дональд Трамп в ході зустрічі з президентом Росії Владіміром Путіним затокнув питання втручання РФ у президентські вибори в США в минулому році. 21 червня повідомлялося, що в ході виборів президента США російські хакери намагалися зламати виборчі системи 21 штату. 30 березня в комітеті з розвідки Сенату США стартували перші публічні слухання з приводу можливого втручання Російської Федерації під час президентської кампанії в країні.

У лютому в ЗМІ з'явилася інформація, що американська розвідка перехопила розмови представників штабу Дональда Трампа з високопоставленими представниками російської розвідки і російськими чиновниками, які вони вели в 2016 році. Причому контакти були перехоплені приблизно в той час, коли розвідка збирала докази причетності російських хакерів до злому серверів Демократичної партії США.

Опублікував: Олекса Хвацький
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Знак долі: Що означає, коли ваш погляд привертають однакові цифри на годиннику

п’ятниця, 26 квітень 2024, 3:25

Феномен повторюваних цифр на годиннику породив різні тлумачення, забобони та вірування. Кожне число має своє значення і магічний сенс, а коли вони повторюються, то символізують щось важливе. . Якщо часто зустрічаються одиниці, це означає необхідність ...