Національні традиції у Світлий Пасхальний тиждень

Згідно з церковними правилами у Світлий тиждень краще уникати роботи. Але в наш час це зробити практично не реально. Проте низку інших правил стануться у нагоді вірянам.

Фото: dialog.ua

Про традиції наших предків нагадують сьогодні Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Протягом тижня православні вітаються словами "Христос воскрес!" - "Воістину воскрес!" У Світлий понеділок в українцв було прийнято чоловікам ходити на гостини до родичів, близьких друзів, обмінюватись подарунками - пасками, писанками. Жінки залишались вдома та накривали столи скоромною їжею

У своїй книзі "Звичаї нашого народу" відомий український етнограф Олекса Воропай писав, що Великодній понеділок називається ще "поливальним", тому що в цей день за давнім звичаєм хлопці поливають дівчат водою. "Обливати когось або самого себе водою на Пасхальному тижні - це древній звичай, пов'язаний з весняним очищенням водою", - писав Воропай.

Цей звичай донедавна ще існував у інших європейських народах. Так серби у Пасхальну суботу поливають водою свої помешкання, вірячи, що тим "виганяють нечисть". В Україні ж масштабні поливання понеділок після Великодня влаштовують у Львові, подивитись на це традиційно приїздять багато туристів.

У Світлий вівторок вже жінки починають ходити на гостини, розважатись, а чоловіки залишаються вдома. Втім, нічого страшного, якщо таки всі будуть гостювати одне в одного та добре проводити час. В Україні на третій день святок селяни традиційно збирались у корчмі "на музику", щоб святки проводити. Перші три дні Великоднього тижня були веселим часом гостювання, молодіжних ігор та розваг. Дорослі шукали в ці дні квіти ряста, а знайшовши топтали зі словами: "Щоб наступного року дочекатись рясту топтати".

Середа Світлого тижня називалась "хороводиця", бо саме цього дня дівчата починали водити хороводи, які тривали вечорами аж до самої Трійці.

В четвер дозволялось йти на цвинтар і поминати померлих. Вважалось, що саме в цей день души померлих на певний час повертаються на землю, щоб разом з живими порадіти воскресінню Христа. За прикметами в ці дні не можна шити, щоб не зашити померлим очі, не можна прати, щоб не скаламутити воду перед померлими.

Неділя, або Красна Горка, закінчує Світлий тиждень. В давнину цей день був популярним для вступу у шлюб. Казали, що як дівчина в цей день встигне першою потрапити на колокольню і вдарити у дзвін, то зможе наблизити одруження. Ще цей день церква називала "Фоминою неділею" - на честь Фоми, що не повірив у воскресіння Христа захотів на власні очі в тому переконатись.

КОНКРЕТНО МОЖНО: радіти, гнати від себе погані думки, згадувати приємні моменти, хрестити немовлят та дорослих.

НЕЛЬЗЯ: сумувати, проводити панахиди.



Опублікував: Олекса Хвацький
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Окупанти почали масово захищати критично важливі об’єкти антидроновими сітками та решітками. У Forbes оцінили ефективність таких заходів від ударів з повітря

понеділок, 29 квітень 2024, 9:40

Окупанти почали застосувати кілька низькотехнологічних нетрадиційних методів протидії українським БпЛА. З цього приводу Forbes наводить експертні висновки доцента кафедри системної інженерії Військової академії США Міттал Вікрам. "Російська оборонно-пр...

Російські загарбники захопили ще один населений пункт на Донеччині, - DeepState (карти)

понеділок, 29 квітень 2024, 9:32

Російські війська захопили Новомихайлівку Донецької області, а також просунулися до Нетайлового, біля Новоолександрівки. Сили оборони, своєю чергою, звільнили острів Нестрига в дельті Дніпра, що розташований на правобережжі та тривалий час залишався сі...