Нацбанк вводить додатковий контроль за обігом готівкової гривні

Державна служба фінансового моніторингу через Нацбанк попросила фінустанову доповісти про операції українців з готівкою.

Відомство хоче скласти повну картину про використання готівки у протиправних схемах і зрозуміти причину значного обороту кеш-операцій в країні.

Експерти вважають, що після збирання інформації можуть виникнути нові обмеження та санкції, інформують Патріоти України.

Знати більше

Національний банк у серпні розіслав банкам лист (копія є в редакції) з проханням заповнити дві анкети. Тема першої – «Ризики використання готівки», другої – «Ризики тероризму і сепаратизму». У супровідній записці НБУ пояснив, що опитувальники розроблені державною службою фінмоніторингу, а зібрані дані ляжуть в основу детального дослідження.

Зокрема, Держфінмоніторинг просить банки надати інформацію про сумнівні операції (і спроби провести такі) за період з початку 2014 по вересень 2017-го.

При цьому відомство цікавить думка банкірів не тільки про причини значного обороту операцій з готівкою. Але і напрями їх використання у протиправних схемах та ступінь участі неприбуткових організацій у підозрілих операціях. Як «підозрювані» перераховані благодійні та релігійні організації, політичні партії і навіть дачні кооперативи. А весь перелік складається з 15 пунктів.

«В першу чергу ДСФМУ цікавить практичний досвід у виявленні схем, а потім – професійна думка учасників ринку», – говорить директор департаменту комплаєнсу Банку Південний Володимир Гавлицький.

З усього різноманіття він виділяє питання, що стосуються відомих банку інструментів, які були використані в схемах фінансових злочинів.

Держфінмоніторинг в анкетах дійсно приділяє особливу увагу фінансовим послугам, які використовують українці. І просить банкірів оцінити, як часто громадяни використовують найпростіші банківські операції (поповнення карток мобільного телефону, благодійні внески та допомога родичам) у сумнівних і протиправних схемах.

Проявляє відомство інтерес і до використовуваних громадянами систем переказів. Держфінмоніторинг бажає знати, які платіжні системи найчастіше використовуються в злочинних цілях. У переліку зазначені як всесвітні Webmoney, Paypal і MoneyGram, так і системи, що приймають оплату від населення через термінали самообслуговування (24Nonstop, City-Pay).

Схеми розкриють

Крім голих статистичних даних, ДСФМУ розраховує отримати від банків і конкретні приклади злочинних схем. А також очікує, що фінансисти підготують відповідні графічні матеріали.

Опитані нами експерти не бачать користі від анкетування і побоюються, що Держфінмоніторинг і Нацбанк готуються до чергової хвилі боротьби з готівкою.

«У НБУ є вся інформація від банківських служб фінмоніторингу, і це опитування навряд чи дасть їм нові дані. Вже хоча б тому, що їм пропонують провести величезну аналітичну роботу, на яку просто не вистачить рук. Швидше за все, банки візьмуть той масив, який відправлявся регулятору за означений період, і заповнять ним анкети. Нічого нового вигадувати не стануть», – повідомив банкір на умовах анонімності.

За його словами, деталізоване дослідження може виявитися як звичайним популізмом, так і підготовкою до нового витка війни з кеш-операціями.

Контроль посилять

Експерти не сумніваються, що за підсумками дослідження чиновники зроблять кроки для посилення контролю за операціями з готівкою. Ймовірно, почнуть розробку нових обмежень. Разом з тим нарікають, що зворотного зв’язку з держслужбою фінмоніторингу у них немає, а нинішні правила контролю підозрілих операцій надто неоднозначні.

«За дослідженням повинна слідувати публікація звіту, аналіз і обговорення. Ґрунтуючись на результатах, має будуватися подальша робота Служби фінансового моніторингу. А також зворотній зв’язок з учасниками ринку. Але в даний час цього не відбувається», – говорить Володимир Гавлицький.

Він додає, що зараз банки зобов’язані повідомляти, а Держфінмоніторинг – обробляти тисячі операцій, які підпадають під обов’язковий моніторинг. Хоча насправді вони не мають реальних ознак ризикованості і ніяк не пов’язані з легалізацією коштів.

Експерти вважають, що критерії операцій, які підпадають під обов’язковий фінансовий моніторинг, повинні бути уточнені. Щоб аналіз проводився лише за тими з них, які дійсно виглядають підозрілими.

Однак дива не чекають. І кажуть, що тиск Нацбанку та держфінмоніторингу на готівкові операції буде тільки посилюватися.

«Все залежить від інформації, яку в результаті отримає НБУ та Держфінмоніторинг. Цілком ймовірно, що за результатами дослідження будуть прийняті якісь нові обмежувальні заходи. Навряд чи йтиметься про зменшення ліміту готівкових платежів. Але на окремі операції з готівкою, наприклад, поповнення карток або грошові перекази, можуть встановити додаткові обмеження», – зазначив банкір.

Розголошувати не стануть

Втім, українцям не варто боятися, що зібрана банками інформація зможе якимось чином їх компрометувати. Держфінмониторинг не вимагає від банків вказувати в дослідженнях точних даних платників і суми операцій.

«Чиновники не зможуть скористатися інформацією з анкет ніяк інакше, окрім підготовки консолідованого дослідження. Адже всі дані будуть знеособлені», – запевняє директор департаменту комплаєнсу Банку Південний Володимир Гавлицький.

І додає, що ДСФМУ отримає загальну інформацію, яку навіть не зможе ніяк перевірити. «Це більше професійна думка, ніж якісні вимірні дані», – говорить він.

Не передбачено жодних санкцій за відмову заповнювати опитувальники. Разом з тим, вважають банкіри, більша частина фінустанов надасть відомству запитувані дані. Заповнені анкети Нацбанк попросив прислати до 6 листопада 2017 року. А консолідоване дослідження планується підготувати до 22 грудня.

Автор: Юрій Павлов

Опублікував: Олекса Хвацький
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Великі жертви не допомогли: Відхід Сил оборони з позицій не сприяє швидким тактичним успіхам росіян – ISW

понеділок, 29 квітень 2024, 8:24

Експерти Інституту вивчення війни вважають, що відхід Сил оборони з позицій від Бердичів, Семенівки та Новомихайлівки не сприяє росіянам у швидкому досягненні тактичних успіхів, і окупанти навряд чи зможуть досягти глибшого оперативно значущого проникн...

Бої у Красногорівці: чому місто важливе для оборони, - Снєгирьов

понеділок, 29 квітень 2024, 7:15

За повідомленням Генштабу ЗСУ, за останню добу на Новопавлівському напрямку оборонці продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Красногорівка, Георгіївка, Водяне, Парасковіївка та західніше Побєди Донецької області, де ворог 13 разів нам...