На День Незалежності у прокат виходить художня стрічка "Червоний" про воїна УПА, який підняв повстання у сталінському концтаборі (аудіо, відео)

В основу кінострічки ліг історичний роман Андрія Кокотюхи «Червоний». Сьогодні триває тур знімальної групи по Україні – допрем’єрні покази проходять в усіх великих містах. Фільм вийде у 150 кінотеатрах країни.

«Червоний» – прізвище головного героя роману і кінострічки, воїна Української повстанської армії Данила, повідомляють Патріоти України з посиланням на радіо "Свобода".

Це розповідь про те, як український повстанець проходить усі випробування сталінських концтаборів, вступає в конфронтацію із табірним криміналітетом, піднімає повстання і намагається вирватися на волю.

Зйомки проходили у Кривому Розі на одній із закинутих шахт. Музику для «Червоного» написав і записав у Римі італійський композитор Франко Еко. Прем’єру запланували на День Незалежності, 24 серпня. Фільм вийде в 150 кінотеатрах країни. Головну роль грає Микола Береза.

«У фільмі стикаються дві ідеології. По-перше, це ідеологія Червоного, який все своє життя провів у боротьбі за незалежність, а з іншого боку, це ідеологія радянська. В нашому фільмі вона втілюється в образі Гурова», – розповів Радіо Свобода продюсер картини Андрій Суярко.

Гуров – радянський льотчик, який також потрапив у табір. Його грає Олег Шульга, актор дніпровського театру «Віримо». Радянська культура завжди поетизувала військових, каже він, тому образ офіцера радянського офіцера йому добре знайомий.

«Сподіваюсь, що там є достатня психологічна амплітуда в моєму образі, що мені це вдалося створити. І там є від негативного ставлення до взаєморозуміння спільного, усвідомлення себе вже не як радянського офіцера», – каже він.

Під час зйомок між Шульгою і ще одною актрисою, Любовью Тищенко, зав’язалися романтичні стосунки. Вона грає Тамілу, працівницю табору і коханку начальника відділення, яка, врешті-решт, закохалася в героя Шульги, Гурова. Втім, сьогодні акторка про своє особисте життя говорить не дуже охоче.

«Я можу сказати тільки одне – моє особисте життя після цього проекту змінилося, але як воно відбувалося, всі ці зміни, це особисте і хочеться потримати його між нами, у собі», – каже акторка. Готуватися до ролі їй довелося дуже швидко – зйомки розпочалися вже через 4 доби після затвердженння кандидатури на роль Таміли. Три дні раділа, а в четвертий день, поки їхала в потязі, читала книгу Кокотюхи і сценарій, розповідає Тищенко.

Ігор Колтовський

Історичне кіно – це просто подарунок, каже Ігор Колтовський, який у фільмі «Червоний» грає «злодія в законі» – «Колю-тайгу». Ще до затвердження на роль, Колтовський, сам режисер і художній керівник київського театру «Саквояж», почав читати табірну прозу, щоб вжитися у роль. Більше всього вразили оповідання Варлама Шаламова.

«Коли я в нього прочитав про кримінальників, що це не люди, це звірі, то я подумав, що я не знаю, як це грати. Не знаю, де і що в собі шукати, щоб виправдати, а мені потрібно бути адвокатом своєї ролі», – пригадує актор.

Допомогла концентрація на такій рисі «Колі-тайги», як дотримання принципу «отріцалова», тобто категоричної відмови іти на співпрацю із табірним начальством.

Загальний бюджет фільму склав близько 20 мільйонів гривень, половина з яких – державні кошти. Сценарій написав сам автор роману – Андрій Кокотюха. Режисер-постановник – Заза Буадзе. Один з важливих партнерів проекту – Одеська кіностудія.


Опублікував: Олекса Хвацький
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

На цьому тижні ми могли спостерігати одну з найкрасивіших пожеж у ворога, - Тарас Загородній

п’ятниця, 26 квітень 2024, 0:30

"Фраза-мем «Мені подобається, як воно горить», за останній рік для українців набула нового змісту. Дивишся ранком відео з Росії – і справді подобається, і дійсно красиво горить!" - пише політолог та економіст Тарас Загородній на своїй сторінці у соцмер...

"Переносить войну на территорию России стратегически правильно и и идеологически необходимо", - Ян Валетов

п’ятниця, 26 квітень 2024, 0:15

"Переносить войну на территорию России стратегически правильно и и идеологически необходимо. Хотели этого нам? Делали? Откушайте, недорогие соседи! Не обессудьте! Пять-шесть российских европейских областей - это несколько миллионов человек, к которым в...