"Морські цигани" - дивовижний народ Баджо (фоторепортаж)

Баджо - народ, що живе на гладі моря.

Фото: vokrugsveta.ua

Етнічну групу Bajau називають «морськими циганами». На Землі не знайти інших людей, які б стільки часу проводили на воді, з цікавістю розповідають Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Народність Баджо (Bajau) складається з кочових мореплавців. Живуть «морські цигани» в акваторіях Малайзії, Індонезії та Філіппін.

На сушу представники Баджо вибираються виключно за потребою - щоб поповнити запаси прісної води та дров, продати те, що добули в морі. Крім того, на березі вони займаються будівництвом човнів і ховають своїх померлих. Більша частина життя «морських циган» протікає на човнах і в будівлях, що стоять посеред моря на палях, в декількох кілометрах від островів.


Примітно, що руйнівне цунамі 2004 р не завдало шкоди Баджо. Величезні маси води, які заподіяли стільки шкоди на узбережжі, у відкритому океані втрачали силу і висоту. Вони без наслідків оминули будинки морських циган.

Проводячи більшу частину життя на хвилях, представники Баджо на суші страждають від проявів «морської хвороби». Через це вони прагнуть проводити на землі якомога менше часу.

Основним джерелом доходу для народності служить полювання під водою. Баджо - майстри пірнання і підводного плавання. Вони здатні без будь-яких пристроїв занурюватися під воду на глибину 30 м і проводити там до 5 хв, Вишукуючи морського окуня, перли та морські огірки.

Ці люди проводять на воді весь час - з першого і до останнього дня свого життя. Тут народжуються і ростуть діти, граючи серед океанських вод. Вони відчувають себе комфортно у водній стихії та швидко вчаться пірнати й ловити рибу.

Життя морських циган підпорядковане ритмам і циклам океану. Вони не прив'язані до циферблатів і календарів - тут орієнтуються по припливах і фазах місяця. З покоління в покоління Баджо передають секрети майстерності вилову підводних мешканців і збору перлів.

Останнім часом, влада примушуює Баджо до життя на суші. Це загрожує їх самобутній культури і способу життя. Разом з тим, морські цигани нерідко мають проблеми з законом через те, що полюючи у морі, вони перетинають кордони країн, навіть не здогадуючись про це. Сьогодні народність налічує до 400 тис чоловік.

Опублікував: Олекса Хвацький
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Фактично, "філософ" Дугін у бесіді з Такером Карлсоном визнав, що цінності Росії липові, - Марина Данилюк-Ярмолаєва

п’ятниця, 3 травень 2024, 0:15

"Популярний телетрампіст Такер Карлсон продовжує годувати свого глядача трешем із Росії. Путін, Дуров та Дугін. Кого наступного покажуть американським ультраправим в надії переконати, що є якийсь унікальний російський стиль життя? Де можна вбивати, ґва...