Майже фантастика: Учені створили 3D-ручку, яка друкує стволовими клітинами

За допомогою біоручкі з легкого медичного пластику лікарі будуть друкувати живі клітини прямо на пошкоджених м'язах, кістках і сухожиллях.

3D-ручка, що друкує стовбуровими клітинами. Фото від "Популярная Механика"Команда Центру медичних досліджень Айкенхеда в Австралії успішно протестувала свою останню розробку - 3D-біоручку, в якій використовуються картриджі зі стовбурових клітин. Про дивний винахід дізналися Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Біоручка виготовлена з легкого медичного пластику і титану. Чорнило складається з суміші стовбурових клітин і гідрогелю, який, в свою чергу, виготовлений з желатину і гіалуронової кислоти. Суміш обробляється за допомогою малопотужного ультрафіолетового випромінювання.

Під час експерименту біочорнила використовували для створення хрящової тканини. Таким чином, дослідникам вдалося вилікувати пошкоджене коліно у вівці.

«Тип хряща, який ми надрукували, перевершив всі інші стандартні варіанти, які ми також випробували на вівцях», - говорить один з творців пристрою Клаудіа Ді Белла.

Дослідники вважають, що біоручка в майбутньому буде застосовуватися при лікуванні остеоартрозу - лікарі зможуть друкувати живі клітини прямо на пошкоджених м'язах, кістках і сухожиллях.

Успішні тести на вівцях - хороший крок до поширення технології в медичній сфері. Крім того, 3D-біоручка проста у використанні, а значить, хірургам не буде потрібно багато часу, щоб навчитися справлятися з нею.

«З новим інструментом відновлення хрящової тканини може стати легкою, майже стандартною операцією», - зазначає Ді Белла.

Опублікував: Олекса Хвацький
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

У Польщі і Румунії проросійські сили готують антиукраїнські провокації: що відомо - Снєгирьов

субота, 27 квітень 2024, 5:00

23 квітня Сенат остаточно схвалив законодавчий пакет, який передбачає виділення майже 61 мільярда доларів додаткової військової та економічної допомоги Україні. Білий дім вже заявив, що готує для відправлення в Україну допомогу на 1 мільярд доларів. ...

В РФ горять заводи і НПЗ. Губернатор влаштував диверсію. Скоро за ним прийде ФСБ - Снєгирьов

субота, 27 квітень 2024, 2:35

В різних куточках Росії палає після масштабної атаки безпілотників України. Незважаючи на незадоволення з боку США Україна продовжує бити по нафтобазам і іншій критичній інфраструктурі ворога. Але цікаво інше – губернатор одного з регіонів зробив заяву...