Кращі друзі 9 тисяч років: Учені дізнались, коли і де одомашнили котів

Науковці в ході дослідження витягли і розшифрували ДНК стародавніх кішок. Виявилося, що ці тварини були одомашнені приблизно 9 тис. років тому стародавніми єгиптянами і жителями Близького Сходу.

Фото: invaders.com.ua

Подробиці цього археологічного відкриття були опубліковані у виданні Nature Ecology & Evolution, розповідають Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Предками домашніх киць були дикі лівійські кішки, які досі живуть в Африці. При цьому відомо, що одомашнити цих тварин в голову вперше прийшло стародавнім єгиптянам і мешканцям Близького Сходу.

В ході аналізу експерти порівняли набори мутацій генів древніх кішок, а також їх сучасних нащадків і диких родичів. Виявилося, що сучасні кішки дійсно є нащадками древніх лівійських диких кішок, які поступово були приручені фермерами Леванту, Єгипту, близько 9 тис. Років тому. Саме звідти кішки стали поширюватися по Європі, а також іншої частини Африки і Близького Сходу приблизно 6,5 тис. Років тому.

Фахівці вважають, що кішки вже тоді могли мати доброзичливий характер, що змушувало їх власників розводити їх. При цьому дослідники вважають, що кішки цінувалися не за свій поступливий і доброзичливий характер, а за те що допомагали фермерам захищати врожай від гризунів.

Опублікував: Олекса Хвацький
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

​І знову про свободу слова

вівторок, 30 квітень 2024, 15:52

Після включення Держдепом США питання свободи слова до проблемних в Україні – спостерігаємо якусь нездорову реакцію владних кіл. . То «прокинулись» і надіслали до Ради Європи заяву про обмеження цілої низки прав через запровадження воєнного стану. П...

"Це не має сенсу, тому що...": Луцький нардеп Палиця розповів, чому не ходить на засідання у Раду

вівторок, 30 квітень 2024, 14:00

Луцький депутат Ігор Палиця заявив, що не ходить на засідання у Раду, бо не хоче знаходитись під одним дахом з представниками колишньої ОПЗЖ. Про це повідомили журналісти Bihus.іnfo, передають Патріоти України. "У розпал війни сесійна зала Верховної Ра...