Країни, де можуть дати грошей задарма, а не по пиці просто так

Цікаво про безумовний доход.

Фото: pikabu

Ідея про безумовний основний дохід з'явилася ще в минулому столітті. Щомісяця ви просто так отримуєте певну суму грошей, щоб витрачати їх на свій розсуд,

Отже, ми розповімо, в яких країнах і містах вже сьогодні громадянам платять гроші просто так і що це змінює в світі.


Фінляндія

За рішенням урядової організації з 2017 року відразу 2 000 безробітних жителів Фінляндії у віці від 25 до 58 років отримують щомісяця 560 євро. Одержувачі обрані випадковим чином і позбавляються всіх соціальних допомог, але продовжать отримувати гроші, якщо знайдуть роботу. При позитивних результатах число учасників збільшиться в наступному році. Експеримент триватиме 2 роки.

Середня зарплата в Фінляндії - 2 202 евро.

Ліворно, Італия

З 1 червня 2016 року за рішенням мера 100 найбідніших сімей міста отримують безумовний основний дохід в розмірі 517 євро щомісяця. З січня 2017 року ще 100 сімей були включені в проект. На думку мера, такий підхід - це вихід зі складної багатоетапної системи розподілу соціальних пільг. Неаполь і Рагуза спостерігають за експериментом, плануючи запровадити схожі програми.

Середня зарплата в Ліворно посилання - 1 480 евро.

Кенія


Завдяки некомерційної організації GiveDirectly 6 000 сільських жителів Кенії отримуватимуть щомісяця $ 22 протягом наступних 12 років. Для місцевого населення це величезна сума: 45% з них ніколи не тримали в руках такі гроші. Багато учасників експерименту розповіли, що витратили гроші на ремонт будинків, покупку питної води, худоби, передали гроші на розвиток шкіл.

Середня зарплата в містах Кенії - $ 291.

Утрехт, Нідерланди


З травня 2017 року 250 жителів Утрехта отримуватимуть від держави щомісяця 960 євро протягом 2 років. Учасники експерименту розділені на 6 груп, в яких розмір виплат прив'язаний до певних вимог, пов'язаних з роботою. Наприклад, учасники однієї групи можуть отримати додаткові 150 євро, якщо займуться волонтерством. Якщо експеримент виявиться вдалим, ще кілька міст планують підтримати проект.

Середня зарплата в Утрехті - 2 227 євро.

Маріка, Бразилія


За рішенням мера Маріки 150 000 жителів муніципалітету отримують щомісяця $ 30 незалежно від їх статусу на біржі праці. Малозабезпечені сім'ї отримують додатково $ 28. При позитивних результатах виплати підвищаться.

Середня зарплата для штату Ріо-де-Жанейро, куди входить Маріка, - $ 642.

Індія


Уряд Індії в 2017 році збирається знову запустити експериментальний проект, який ще 7 років тому показав відмінні результати. Тоді 6 000 жителів сіл завдяки підтримці UNICEF протягом 18 місяців отримували невеликі виплати в розмірі декількох доларів. Проект сильно вплинув на життя сімей недоторканних, подарувавши їм фактично свободу, незалежність і можливість змінити своє життя в майбутньому. Недоторканні визнані маргіналами і рабами від народження в Індії. Вони виконують важку роботу, їм заборонено відвідувати храми і вчитися, спілкуватися з представниками інших каст.

Середня зарплата в містах Індії - $ 535.

Онтарио, Канада


З травня 2017 року відразу 4 000 осіб від 18 до 64 років з низьким рівнем доходу з 3 суб'єктів Онтаріо отримуватимуть базовий дохід від уряду, що формується в співвідношенні з їх поточним заробітком. Наприклад, якщо людина в рік заробляє $ 10 тис., То базовий дохід складе $ 11 989, і в сумі за рік людина отримає $ 21 989. Люди з інвалідністю отримують додатково $ 500 в місяць.

Середня зарплата в Онтаріо - $ 2 216.


Уганда


З 2017 року некомерційна організація Eight в одному з сіл виплачує 50 сім'ям щотижня по $ 8. Експеримент триватиме 2 роки і стане основою для документального фільму про вплив безумовного базового доходу на якість життя в невеликих поселеннях.

Окленд, США


З січня 2017 року 100 сімей отримують щомісяця до $ 2 000 венчурного фонду Y Combinator. Сім'ї були визначені методом випадкової вибірки. Учасники можуть відмовитися від роботи, стати волонтерами і навіть виїхати з країни. Організатори планують включити в експеримент ще 900 сімей. Базовий дохід буде виплачуватися до кінця 2021 року.

Середня зарплата в Окленді - $ 3 215.

Перші результати:

Багато хто використовує гроші, щоб поліпшити якість життя: ремонтують житло, вкладають в навчання, покращують якість харчування.

Частина коштів йде на покупку ліків і оплату медичних послуг.

Малозабезпечені сім'ї використовують нову статтю доходу на благо дітей: купують одяг і більше продуктів, оплачують витрати на школу і транспорт.

Люди почали повертати борги, впав попит на короткострокові позики і кредити.

Люди не відмовляються працювати, за винятком осіб похилого віку, яким ці гроші дали можливість більше відпочивати і поправити здоров'я.

Більшість учасників експериментів зізнаються, що наявність постійного регулярного доходу, що не прив'язаного до роботи, допомагає їм краще планувати майбутнє і приймати більш ризиковані, але вигідні рішення в сьогоденні.

Опублікував: Олекса Хвацький
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Спершу не хотіла підіймати слухавки": Ексдружина Дзідзьо розповіла про їхнє спілкування після розлучення

четвер, 18 квітень 2024, 19:51

Колишня дружина українського співака Дзідзьо – виконавиця SLAVIA – розповіла про їхнє спілкування після розриву, передають Патріоти України. Артистка запевнила, що після розлучення їм вдалося зберегти теплі стосунки. Зокрема, вони продовжують вітати од...

"Деградувала до рівня Потапа": Настя Каменських відповіла хейтерам, але обурила їх ще більше (відео)

четвер, 18 квітень 2024, 19:39

Напередодні в соцмережах співачку розкритикували за пісню іспанською та англійською мовами. Каменських опублікувала в Instagram відео, в якому зібрала негативні коментарі фоловерів, але знову нарвалася на хейт, передають Патріоти України. «Не дотепно… ...