Іран та Саудівська Аравія опинились на межі великої війни

Представники обох країн обмінялись войовничими заявами.

Фото з вільних джерел

Саудівська Аравія та Іран обмінялися різкими заявами, пригрозивши один одному війною і тотальним знищенням, за три тижні до переговорів ОПЕК у Відні, де Ер-Ріяду і Тегерану належить відкинути багатовікової сунітсько-шиїтський конфлікт і домовитися про подальшу долю угоди по скороченню видобутку на 1, 8 млн барелів на день, передають Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Старт нової пікіровки дав саудівський принц Мухаммед бін Сальман, який обіймає посаду міністра оборони й де-факто керує нафтовою політикою королівства. В інтерв'ю національному телебаченню на початку минулого тижня він звинуватив "іранський режим" в намірі силою домагатися панування в мусульманському світі.

"Ми не будемо чекати, поки війна прийде на територію Саудівської Аравії. Ми зробимо так, щоб битва відбулася в Ірані ", - заявив бін Сальман.

У відповідь глава Міноборони Ірану Хоссейн Дехган заявив, що в разі удару або агресії Тегеран може стерти з лиця землі всю Саудівську Аравію, за винятком двох мусульманських святинь.

"Вони думають, що вони на щось здатні, тому що мають авіацію", - сказав Дехган, маючи на увазі авіаудари саудівської коаліції по позиціях єменських повстанців, яких підтримує Іран.

"Якщо саудівці зроблять щось дурне, ми не пошкодуємо ні метра (саудівської землі), крім Мекки та Медіни", - сказав Дехган.

Саудівсько-іранське протистояння, якщо воно спалахне з новою силою, може стати новою загрозою для нафтової угоди ОПЕК - конфлікт Тегерана та Ер-Ріяда не дозволив укласти угоду з першої спроби, в травні 2016 року, нагадує аналітик NBD PJSC в Дубаї Едвард Белл.

Тоді від Ірану вимагали скоротити видобуток разом з усіма. Через півроку, у грудні, умови пом'якшилися: Тегеран, на відміну від більшості членів ОПЕК, отримав можливість лише заморозити виробництво на рівні 3,797 млн барелів на добу.

За 4 місяці Іран лише одного разу порушив квоту - в лютому. Всього ж країни ОПЕК прибрали з ринку 1,1 млн барелів щоденного видобутку. Росія скоротила виробництво на 300 тисяч барелів на добу до 1 травня.

У саудитів є приводи для невдоволення: вони скорочують видобуток більше всіх в ОПЕК (на 496 млн барелів на добу) і фактично поступаються часткою ринку Ірану та Іраку, каже Белл: перший не скорочував видобуток, другий - ні разу не виконав умови угоди повністю.

Угоду буде продовжено "... на другу половину року, і, можливо, після", - заявив у понеділок в Куала-Лумпурі міністр енергетики Саудівської Аравії Халед аль-Фаліх.

Опублікував: Олекса Хвацький
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Стоило мне лишь один раз вы*бать овцу… ": Іван Яковина дотепно пояснив, ким став Путін для Єльцина

четвер, 25 квітень 2024, 0:15

"Ельцин много всего хорошего хотел сделать, а в начале своего срока даже кое-что сделал. Но запомнится он тем, что буквально за руку привел Путина в свой кабинет и посадил его на трон", - пише російський опозиційний журналіст Іван Яковина на своїй стор...

Навпроти домашньої церкви спікера Джонсона з'явився великий рекламний щит із фото зруйнованої баптистської церкви в Бердянську, - політтехнолог Голобуцький

четвер, 25 квітень 2024, 0:00

"Тепер і The Financial Times підтвердила, що саме євангельські християни допомогли переконати спікера Джонсона розблокувати допомогу Україні: в останній тиждень лютого навпроти домашньої церкви Майка Джонсона в Бентоні, Луїзіана, з'явився великий рекла...