Як аукцион eBay мимоволі долучився до наукових відкриттів

Нові види відкривають по-різному. Досліджують морське дно і амазонські джунглі, беруть зразки, аналізують в лабораторіях. Працюють над цим зазвичай профі. Але двічі в історії біологи виявили новий вид ... на eBay.

Просто їх знаходили абсолютно непідковані в темі люди і банально продавали як «щось красиве», передають Патріоти України.

Перший випадок стався влітку 2006 року. 19 червня якийсь хлопець з Монтани виставив на eBay дуже красивого морського їжака за первісною вартістю $ 9,50. Так вийшло, що оголошення побачив інший постійний учасник eBay, біолог за фахом, який не зміг впізнати їжака.

Він звернувся до свого знайомого, лікаря Саймону Коппарду, члену Міжнародної комісії з зоологічної номенклатури. Коппард теж не впізнав вид, купив його у продавця і привернув до дослідження свого колегу Хайнке Шульца.

7 серпня 2006 року в міжнародному зоологічному журналі Zootaxa з'явилася перша публікація про нововідкритому виді морських їжаків Coelopleurus exquisitus. Згодом на eBay знайшлося ще кілька продавців, які виставили на продаж той же самий вид, і після публікації вартість юнітів зросла з 10 до 140 доларів.

Другий випадок стався на два роки пізніше, влітку 2008 року. На цей раз справа стосувалася неіснуючого, а вимерлого виду. Продавець з Литви виставив на eBay краплю бурштину з застиглом тільцем доісторичної попелиці, і цей лот зауважив Річард Харрінгтон, віце-президент Королівського ентомологічного товариства Лондона. Він виграв аукціон, купив бурштин, досліджував її і впізнав попелицю як раніше невідомий вид. 3-4-міліметрова комаха вимерла близько 40 мільйонів років тому.

Справжність відкриття підтвердили експерти, і вид отримав назву Mindarus harringtoni. На відміну від Коппарда, Харрінгтон не втримався і включив в неймінг своє прізвище і ... нікнейм продавця (Mindaris). Сьогодні крапля зберігається в Лондонському музеї природознавства.

Опублікував: Олекса Хвацький
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Загрожують три роки колонії: В РФ затримали священика за "ікону з Бандерою" (фото)

вівторок, 23 квітень 2024, 13:05

В російському Омську затримали священика Української грекокатолицької церкви. Причиною стало те, що представник духовенства нібито повісив у трапезній "ікони із зображенням Степана Бандери та інших націоналістів", інформують Патріоти України. Як повідо...

Сили спецоперацій ЗСУ показали, як знищили окупантів разом із їхньою технікою на Донеччині (відео)

вівторок, 23 квітень 2024, 12:54

Сили спецоперацій ЗСУ знищили важку техніку та 11 військових противника на Донеччині, інформують Патріоти України. Як йдеться у повідомленні ССО у Telegram у вівторок, 23 квітня, оператори FPV-дронів тактичної групи Медоїд 3-го полку ССО показали резул...