Гримаса прогресу: У Німеччині зробили робота-священика

Що це, атракціон чи реальна альтернатива?

Фото: rusjev.netНімецьке місто Віттенберг називають колискою церковної Реформації: саме тут Мартін Лютер оприлюднив свої знамениті тези, які поклали початок потужному реформаторського руху в Європі. Але і через 500 років Віттенберг залишається реформатором: тут був представлений робот-священик Bless U-2, який спілкується з парафіянами та благословляє їх. Про дивний винахід розповідають Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Ініціатором цього незвичайного проекту, презентація якого пройшла в рамках виставки, присвяченої 500-річчю Реформації, стала Євангельська церква Гессена і Нассау і робототехніки Олександр Відекінд-Кляйн (Alexander Wiedekind-Klein).

Молитва і благословення

Робот простий, як банківський термінал. Клікнувши на сенсорний екран, можна вибрати один з п'яти мов спілкування: німецька, англійська, польська, французька або іспанська. Потім парафіянин вибирає голос - чоловічий чи жіночий (в євангелічної церкви священнослужителями можуть бути й жінки), певну молитву або форму благословення. Робот - 1,8 метра заввишки. Він здіймає руки до неба, у нього ворушаться губи і брови ... Звучать молитва і благословення, потім - відповідний текст з Євангелія.

Робот-священик викликав справжній ажіотаж у публіки, але встановлювати його в церквах Німеччини ніхто не збирається. Робот і стоїть зараз не в церкві, а поруч з нею, зовні. Це привабливий атракціон, максимум, і ніхто не збирається замінювати їм священика. "Робот не продаватиметься і не буде встановлений в громадських місцях і в церквах, - пояснив DW Ран Фолькер (Rahn Völker), священик Євангелічної церкви. - Це арт-об'єкт, інтерактивний експеримент, мета якого - підштовхнути людей до роздумів про роль церкви в епоху цифрової техніки і штучного інтелекту ",

На сайті Євангелічної церкви Гессена і Нассау і в соціальних мережах багато хто висловлює свою точку зору з цього приводу. Думки розділилися. Хтось називає проект "сміливим експериментом", хтось пише, що робот дивиться "якось зло", хтось пропонує встановити його в кафе, щоб можна було отримати благословення, поки чекаєш в довгій черзі чашку кави. Але ніхто не сприймає цей проект навсправжки.

Вольфганг Зауер (Wolfgang Sauer), настоятель католицького храму в місті Фрайбурзі, теж не надто серйозно говорить, що сам іноді хотів би, щоб його замінив робот, - наприклад, коли люди задають йому дурні питання. Але і він переконаний: втручання техніки в роботу духовного наставника неприпустимо. Крім того, підкреслює він: "Для спілкування з Богом взагалі не обов'язковий посередник, тим більше робот".

Опублікував: Олекса Хвацький
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Бандерівський більярд: Удар по Джанкою показав, що ЗСУ перейшли до витонченої стратегії ракетних ударів

субота, 20 квітень 2024, 2:35

Проект "Схеми" видання "Радіо Свобода" оприлюднив супутникові знімки аеродрому в тимчасово окупованому Джанкої, перші після "бавовни" в ніч на 17 квітня 2024 року. Як випливає із цих знімків, станом на 19 квітня 2024 року російські окупанти прибрали з ...

Падіння "Техаса": Російські окупанти викрали та зґвалтували свого ж пропагандиста. Після того як розгорівся скандал - ліквідували

субота, 20 квітень 2024, 1:45

Російські окупанти викрали і зґвалтували прокремлівського пропагандиста зі США Рассела Бентлі на прізвисько Техас. Про це у своєму Telegram-каналі переповів український журналіст Юрій Бутусов, посилаючись на звернення дружини американця Людмили. За її ...