Едем на місці пустелі за 25 років (фото, відео)

І все це зусиллями лише однієї подружньої пари.

Фото: uainfo.org

У 1991 році Аніл і Памела купили 22 гектари пусток в Індії та почали садити на цій території дерева. Згодом вони розширили свій маленький ліс до 120 гектар і перетворили його в прекрасний заповідник, в якому живуть дикі тварини й птахи, перпеповідають Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.


Аніл і Памела Малотра (Anil, Pamela Malhotra) одружилися в США в 1960-і, і подорожуючи разом, виявили, що обидва дуже люблять дику природу. Під час медового місяця вони відвідали Гаваї, і через деякий час навіть переїхали туди. «Ось так ми навчилися цінувати первозданну природу, ліси, і зрозуміли, що навіть попри постійне обговорення глобального потепління, ніяких серйозних рішень цієї проблеми не приймається, і ніхто не займається порятунком лісів, » - говорить Аніл.

У 1986 році пара вирушила до Індії на похорон батька Анила, і вони були вражені до самого серця рівнем забруднення навколишнього середовища в цій країні. Здавалося, всім абсолютно наплювати на ліси що зникають, на брудні річки, на висихаючі озера. Ось тоді-то Аніл і Памела вирішили, що не можуть просто так це залишити, і що вони просто зобов'язані хоч якось виправити цей стан речей. Вони продали свою власність на Гаваях і переїхали в Індію, підшукуючи годящу ділянку для себе.

Спочатку вони шукали ділянку землі на півночі країни, але нічого не знайшли. Тоді вони попрямували в південні штати, і там один з друзів сім'ї порадив їм звернути увагу на 55 акрів (22 га), які продавав місцевий фермер. «Коли я прийшов туди, я побачив пустку. Господар хотів продати цю землю, тому що на ній було неможливо нічого виростити. А для мене і для Памели це було саме те, що ми шукали, »- розповідає Аніл.

Використовувати ці землі під городи чи фермерські поля було дійсно неможливо через проливні дощі, а ось влаштувати тут джунглі здалося Анілу і Памели досить привабливою ідеєю. Все, що від них вимагалося, це посадити місцеві дерева і дати природі самій розпоряджатися, як розвиватися. Спочатку в тіні ново посаженних дерев почала зростати трава, потім і самі дерева виросли і стали давати насіння, розмножуючись, а після цього сюди прилетіли птахи й дісталися дикі тварини.

Проте досить скоро пара виявила, що в той час як по одну сторону від річки вони ростили найпрекрасніший чистий ліс, по іншу сторону фермери використовували сильні хімічні пестициди, які вбивали все живе. Тому вони стали у міру можливості викуповувати землю у фермерів і засаджувати їх ділянки деревами. Багато фермерів були заради позбутися своїх земель, які приносили занадто маленький дохід, а за гроші, виплачені їм сім'єю Малотра, вони могли перебратися в більш родючі штати. Мало помалу, ліс Анила і Памели виріс до 300 акрів (120 га).

«Люди говорили нам, що ми божевільні, - розповідає Памела. - Але це нормально. Багато людей, що роблять чудові речі, чули такі заяви в свою адресу.» « Чудовою річчю», яку здійснили Аніл і Памела, став ліс, який виріс на колись зовсім порожній неродючій землі, отруєній пестицидами. Сьогодні це заповідник під назвою Save Animals Initiative (SAI = Ініціатива з порятунку тварин), в якому живуть сотні різних рослин, більш як 300 видів птахів, кілька десятків рідкісних і видів тварин що вимирають, включаючи азіатських слонів, бенгальських тигрів, річкових видр, гігантських білок малабар, оленів, мавп і змій.

«Я пам'ятаю, як йшла по лісу і не чула нічого, крім шуму своїх кроків. А тепер це місце живе, в ньому все шумить і говорить з тобою», - розповідає Памела. Цей заповідник навіть називають своєрідним ноєвим ковчегом, тому що він став притулком для деяких тварин і рослин, яких майже не знайти в інших місцях.

Але не варто думати, що домогтися таких результатів було легко. Може, природа і не перешкоджала витівці Анила і Памели, зате люди дуже навіть намагалися перешкодити. Багато з місцевих людей не розуміли, що «ці двоє з Америки тут затіяли». Вони полювали на тварин в лісі, вирубували дерева. Одного разу, щоб зупинити браконьєрів, Памелі навіть довелося битися з ними, озброївшись поліном.

«Священика з села неподалік задер тигр, і місцеві жителі злякалися. Пізніше ми допомогли їм відреставрувати храм і побудувати більш надійну будівлю, але за свою допомогу ми попросили їх перестати вбивати тварин. Вони запитали - а навіщо б нам переставати це робити? «А потім, - я тоді відповіла, - що ви молитесь Ганеші та Хануман, і при цьому вбиваєте живих істот.» Це на них подіяло».

«Ми намагаємося зробити все можливе для нашого заповідника, - говорить Памела Малотра. - Я сподіваюся, що через 10 років цей ліс, як і раніше будуть захищати й розширювати. Ми обидва відчуваємо величезну гордість і радість за те, що ми створили. Я ніколи ще не була така щаслива результатами своєї роботи. »

Опублікував: Олекса Хвацький
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Народні прикмети на 25 квітня: Що потрібно зробити для гарного самопочуття, а чого уникати у Марків день

четвер, 25 квітень 2024, 7:05

Народне свято 25 квітня відоме під назвами , Марк ключник, Василь-парильник. Православна церква України 25 квітня за новим стилем вшановувала пам'ять одного з дванадцяти апостолів євангеліста Марка. За старим стилем у свято сьогодні вшановують преподоб...

Военная помощь США сначала пойдет на закрепление позиций Сил обороны Украины и отражение наступления РОВ - Злий Одесит

четвер, 25 квітень 2024, 3:25

Сенат США во вторник 23 апреля (ночью 24 апреля по Киеву) поддержал законопроект о предоставлении помощи Украине на сумму около 61 млрд долларов. Подписание документа президентом США Джозефом Байденом – тоже не проблема, но как скоро настолько необходи...