"Допоможіть мені продати… нирку": Мережу вразила історія жителя Тернополя

​Не біль, не кохання, не гроші… А втрата інтересу до життя, – так пояснюють фахівці причину більшості самогубств.

Цей лист справді шокуючий, зазначають Патріоти України. Автор просив допомогти продати…нирку. Ситуація, у яку він потрапив, видавалась йому безвихідною.

Кілька років тому взяв кредит, щоб організувати свою справу. Бізнес не вдався. Сума боргу – 150 тисяч гривень тепер не дає чоловікові спати. Найстрашніше, що заклав під кредит сільську хату батьків. Незабаром судовий розгляд справи за позовом банку до цього чоловіка добіжить кінця, попереду – виселення, і старенькі батьки залишаться без даху над головою. Продана нирка вирішила б усі проблеми. Якщо ні, то дорога одна – у петлю. Так коротко переповів дописувач свою драматичну історію.

Цього ж дня ми зателефонували авторові листа (вказав свій мобільний). Пропонували зустріч – щоб допомогти. Звісно, не у торгівлі ниркою (подумалося, щоб було б з нашими людьми, якби узаконили торгівлю органами…). Обіцяли юридичну допомогу, можливо, безкоштовного адвоката. Чоловік ніяково погоджувався, але у домовлений час не прийшов. А потім його телефон не відповідав…

Та все ж, сподіваємося, що з цією людиною не трапилося нічого лихого – життя підкидає рятівне коло навіть у безнадії. Цей лист не давав спокою. Я вирішила показати його психологу. Саме від фахівця почула тезу, винесену у заголовок: не біль, не кохання, не гроші спонукають людину до фатального кроку, а втрата інтересу до життя. Насправді, людина є сильною істотою, здатною багато чого переборювати, домагатися і досягати, терпіти, страждати, змінюватися… І лише тоді, коли згасає іскра до життя, людина опускає руки.

Нині багато мовиться про складні часи, економічну кризу. І, мовляв, у зв’язку з цим, ціна життя стає мізернішою. Поодинокі випадки, як от нещодавнє самогубство подружжя-бізнесменів в одній із областей Центральної України, начебто підтверджує цю тезу. Непогашені кредити змусили їх піти з життя, залишити сиротами двох дочок. Це було шокуюче самогубство – по всій країні психологи з цього приводу давали коментарі. А також юристи – у сенсі, чи доведеться осиротілим дочкам розплачуватися за батьківські кредити.

Біль від втрати батьків чи лещата фінансової кабали – що дошкульніше? Гадаю, ні в кого не викликає сумніву, що дочки витерпіли б усе, аби лиш їхня родина залишилася живою. Однак батьки вирішили за них…Так от: чи можуть соціальні, економічні негаразди стати каталізатором самоубивств? Фахівці давно зауважили, що пік суїцидів припадає на періоди різких соціальних змін та катастроф: Перша та Друга світові війни, революція 1917 року та подальша громадянська війна, період горбачовської перебудови тощо. Аналогічну ситуацію ми спостерігаємо останніми роками і в Україні. Проблему самогубств вивчають у всіх площинах. Досі науковці опираються на доктрини французького соціолога минулого століття Дюрггейма, який є автором масштабної праці під назвою «Самогубство». Саме цей науковець запровадив термін «аномія», що означає падіння авторитету моральних норм як один із факторів збільшення самогубств. Аномія найяскравіше виражена саме у перехідні періоди, коли старі моральні норми уже не діють, а нові не утвердилися. Власне, у нас занадто довго затягнувся цей «перехідний» період, здається, люди мали б уже адаптуватися до цієї нестабільності…

За статистикою, в Україні щороку реєструють близько 16 тисяч самогубств. І це при тому, що кількість населення катастрофічно зменшується. Індекс самогубств становить понад 30 суїцидів на кожні 100 тисяч населення. Ситуація з кожним роком набуває дедалі загрозливіших масштабів. Йдеться вже не про окремі особистості чи групи людей, а про збереження нації, її репродукцію – б’ють на сполох науковці.

Втім, нехай учені мізкують над обгрунтуваннями, гіпотезами, рекомендаціями, а звичайним людям треба дослухатися до того, що вони радять, і просто жити та…давати жити іншим. Хроніка, справді, вражаюча. Взяти хоча б останні тижні. У Чорткові чоловік стрибнув із залізничного моста у річку (на щастя, вижив), у Монастириському районі жінка топилася у місцевій водоймі, теж вчасно надали допомогу. Ще в одному райцентрі молодий чоловік, підприємець, посварившись з дружиною, вийшов на двір і там з метою самогубства вколов собі інсулін. Був напідпитку. Алкоголь і ліки – гримуча суміш, тож чоловіка у комі доставили до лікарні.

У реанімації Збаразької районної лікарні помер 59-річний чоловік, якого доставили сюди з медикаментозним отруєнням – випив набагато більшу дозу ліків, ніж було призначено лікарем-психіатром.

І ось, мабуть, найостанніший факт: минулими вихідними у Козівському районі витягнули зі Стрипи 60-річного чоловіка. Очевидці бачили, як той стрибав із моста, вчасно збагнули, що коїться, викликали «швидку». І найстрашніше, коли намагаються піти із життя діти. Десь місяць тому був випадок, коли 15-річну школярку в одному районі області доставили до лікарні з медикаментозним та алкогольним отруєнням. Так дитина бажала покінчити зі своїми проблемами…

Це з погляду часу, віддалі, життєвого досвіду дитячі проблеми видаються тимчасовими, часто надуманими, незначними. А для дитини – іноді непосильна ноша. Вразила розповідь доньки-підлітка приятельки. Однокласниця прийшла до школи з перебинтованими руками. Розповіла, що посварилася з хлопцем, подруга її уникає, мама нагримала… Ось вона пішла на дах багатоповерхівки і там порізала вени… Однокласники її розраджували. А наступного дня, коли Оксанка (так назвемо цю дівчинку), пишучи на дошці, підняла руки, і при цьому рукави блузи опустилися, виявилося: нема уже бинтів і…жодних ушкоджень на руках. Усі були приголомшені, але ніхто не дорікав дівчині за неправду. Сприйняли це за сигнал – їй погано…

Коли йдеться про проблему самогубств, заведено повторювати: життя – Божий дар, воно безцінне. Та от людина у відчаї не сприймає цієї прописної істини. Можливо, тому, що зневіреному важко вірити, а докази того, що було до нас і що буде після нас, вимагають більше віри, аніж логіки. Але є один простий, як кажуть, дідівський спосіб не зробити фатального кроку: з бідою ніч переспати.

Автор: Ольга КУШНЕРИК

Опублікував: Олекса Хвацький
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Москва перетвориться на фронтове місто як той Білгород? Скабєєва налякала своїх гостей властивостями озброєнь, які США передають Україні (відео)

четвер, 25 квітень 2024, 9:52

"Російські пропагандисти ознайомилися зі списком озброєння, яке українці отримають від США, і тепер у прямому ефірі відсувають "червоні лінії" та шукають на карті місце для порятунку своїх сідниць, ближче до Північної Кореї", - іронізує журналіст Юрій ...

Народні прикмети на 25 квітня: Що потрібно зробити для гарного самопочуття, а чого уникати у Марків день

четвер, 25 квітень 2024, 7:05

Народне свято 25 квітня відоме під назвами , Марк ключник, Василь-парильник. Православна церква України 25 квітня за новим стилем вшановувала пам'ять одного з дванадцяти апостолів євангеліста Марка. За старим стилем у свято сьогодні вшановують преподоб...