Для Curiosity настає нетривала відпустка (відео)

В кінці липня Сонце буде заважати нормальному радіозв'язку з марсоходом, тому вчені дають телескопам команду мовчати та слухати, а самі йдуть у відпустки.

Curiosity доведеться звикати до тишіКоманда марсохода Curiosity працює за дуже дивним графіком. замість того, щоб вставати на світанку та лягати, коли Сонце перестає висвітлювати міста Х'юстон та Пасадену, де працює велика частина вчених, вони живуть марсіанськими добами - солами, розповідають Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Сол триває 24 години, 39 хвилини та 35,244 секунд. Здавалося б, сорок хвилин різниці із земниою добою - не велика біда, але за тиждень накопичується чотири з половиною години, а за місяць - більше півдоби, тому робочий день команди Curiosity іноді виглядає для їхніх друзів та рідних дивно.

Зате у вчених, керуючих марсоходом, буває гарантована відпустка - і він, як і їх графік роботи, обумовлений рухом Марса і Землі навколо Сонця. Раз в пару років Марс виявляється для земного спостерігача строго за диском зірки. Це, звичайно, ускладнює комунікацію між планетами. І якщо для вчених на Землі, які приймають сигнал з Марса, це позначається тільки на якості фотографій прогалин в даних, які надсилає Curiosity, то для самого марсохода все набагато серйозніше: спотворення в командах, які він приймає з Землі, можуть привести до поломки обладнання.

Тому під час з'єднання з Сонцем (так астрономи вибудовують час, коли Сонце, Земля та Марс вишиковуються уздовж однієї прямої) оголошується мораторій на спілкування з роверами Curiosity, Opportunity та орбітальними марсіанськими апаратами. Вчені, що працюють з марсоходами, у цей час ідуть у відпустку. Цього року земні телескопи будуть працювати тільки на прийом сигналів з Марса з 22 липня по 1 серпня.

Curiosity працює на Марсі вже майже п'ять років. Детальніше про його місію та відкриття читайте у серпневому номері «Популярної механіки».

Опублікував: Олекса Хвацький
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Скоро корабли будут уничтожаться здесь": Партизани розвідали військово-морську базу РФ у Новоросійську

п’ятниця, 19 квітень 2024, 13:17

Партизанський рух "Атеш" провів розвідку військово-морської бази Чорноморського флоту Росії в Новоросійську. Туди РФ перемістила більшість своїх суден з Криму. Про це пише "Атеш" у своєму Телеграм-каналі, передають Патріоти України. "Під час розвідки б...

Відома ведуча та співачка розповіла, як жила разом зі Святославом Вакарчуком

п’ятниця, 19 квітень 2024, 13:05

Українська співачка і радіоведуча Соня Сотник поділилася, з ким з шоубізнесу у неї склалися чудові стосунки. В інтерв'ю для YouTube-проєкту ТСН.ua "Наодинці" радіоведуча пригадала, як на початку кар'єри Святослав Вакарчук і гурт "Океан Ельзи" ділили з ...