Давня цивілізація в Перу піднесла сюрпризи археологам

І скоріше за все не останні.

Геогліф у пустелі Наска, Перу. Фото з відкритих джерел

Американські вчені знайшли в Перу сліди культури, що існувала 15 тисяч років тому. Проаналізувавши стародавні артефакти, фахівці дійшли висновку, що люди, які жили тоді на західному узбережжі, були набагато більш просунутими, ніж вважалося раніше. Розвинені соціальні зв'язки, що склалися між ними допомагали вижити. Патріоти України з посиланням на Нескучные новости розповідають про нове дослідження, опублікованому в журналі Science Advances.

Археологам відомо, що люди, які жили на тихоокеанському узбережжі американських континентів 13 тисяч років тому, полювали, ловили рибу, а також займалися збиранням. Судячи зі знахідок, основу їх раціону складали молюски та риба, проте вони іноді їли м'ясо сухопутних тварин і рослинну їжу. Саме з західного узбережжя Америки люди, які прийшли зі сходу Євразії, розселялися по континенту.

Вчені з Флоридського Атлантичного університету досліджували культурні відкладення часів пізнього плейстоцену і раннього голоцену (близько 15 тисяч років тому) в Уака Прієто (Huaca Prieta) і Паредонесе (Paredones). Це північне узбережжя Перу, недалеко від гирла річки Чіками (Chicama). Археологи виявили безліч артефактів, які свідчать про високу культуру того часу. Стародавні перуанці добре володіли тодішніми технологіями і стратегіями зі збору їжі, в тому числі майстрували пастки для лову риби і морських левів.

Раніше в цьому місці були знайдені останки морської фауни і кам'яні знаряддя, що датуються серединою XV тисячоліття до нашої ери. В ході нових розкопок були виявлені сліди рослин (авокадо, квасоля, перець чилі, ситник), трав, чагарників, карликових дерев, а також виявлені кістки тварин. Радіовуглецевий аналіз показав, що вони трохи старше - їм приблизно 17 тисяч років.

15-10 тисяч років тому через прискорене танення льоду по всій планеті піднімався рівень моря (на 40-100 метрів). Закінчувався останній льодовиковий період, що почався 110 тисяч років тому. Через геологічні особливості затоплення в цій частині Південної Америки було не таким потужним, як в інших місцях Землі, тому обриси берегів змінилися несильно. Дослідники дійшли висновку, що прибережна рівнина характеризувалася трав'яною рослинністю і рядами дерев уздовж струмків і річок.Археолог Джеймс Адовазіо

Хороший стан знайдених останків тварин пояснюється посушливими умовами пустелі, навколишнього Уака Прієто і Паредонес. Дослідники навіть змогли визначити на кістках ознаки фрагментації і термічної обробки. Так, були виявлені останки птахів, траурних трупиалов (Dives warszewiczi), які, ймовірно, були спіймані людьми і з'їдені. Крім того, вчені знайшли кістки білохвостого оленя (Odocoileus virginianus) і морських левів. Всього були витягнуті із землі 281 зразок морської фауни і 3 - наземної. Основними об'єктами стародавнього промислу виступали акули (27,55 відсотка), морські леви (15,85 відсотка), морські птахи (13,96 відсотка) і костисті риби (12,83 відсотка).

Більшу частину останків знайшли на території літоралі, де були водойми як з прісною водою, так і солонуватою. Тут текли струмки і ріки, що впадають в море, були естуарії і пляжі. Водився лобан (Mugil Cephalus) - морська риба, яка терпимо ставилася до менш солоної води лагун і гирла річки. Це дозволяло древнім перуанцям легко ловити її за допомогою рибальських кийків і пасток.

Древніх рибальських гачків і гарпунів не виявлено. Значить, всі ці вжиті в їжу дрібні акули (супова і сіра), а також риби середнього розміру (головень, крокер, сціена, мерлузи) були викинуті на пляж штормовими приливами або потрапили в пастку в прибережних водоймах. Вчені вважають, що стародавні люди використовували каміння для закріплення водних «капканів», виготовлених з рослинних стебел. Ловити птахів стародавні перуанці могли, як і сучасні мисливці, тенетами з укриттів.Остатки найденных в ходе археологических раскопок корзин Що стосується кам'яних інструментів, то вони робилися з кругляків ріоліту, базальту, андезиту і кварциту, яких було дуже багато поблизу курганів. У них тільки одна робоча сторона, і вони сильно нагадують стародавні знаряддя приблизно того ж віку, що траплялися археологам по всій Південній Америці. Найбільш ранні артефакти датуються XV і серединою XIV тисячоліття до нашої ери. Це великі камені з гострою окрайкою. Пізніші інструменти віком 12 тисяч років відрізняються меншими розмірами. Ними можна було, наприклад, чистити рибу від луски.

Ізольованість культурних шарів у відкладеннях Уака Прієто і Паредонеса вказують на те, що стародавні люди жили тут в певні періоди пізнього плейстоцену і раннього голоцену. У них не було човнів, двосторонніх кам'яних знарядь, гарпунів і рибальських гачків, проте це не завадило їм успішно полювати на морських і сухопутних тварин. Також в північній частині Перу могли виростати багато видів корисних для людини рослин.

Вчені вважають, що різні групи людей, що проживають на даній території, обмінювалися рослинними продуктами та інструментами. Такі симбіотичні взаємини приносили вигоду, оскільки зменшували ризик сумних наслідків від раптових змін в умовах навколишнього середовища. Однак це вимагало від людини певних знань про природні екосистеми та економічних зв'язків, які могли бути отримані шляхом проб і помилок.

Опублікував: Олекса Хвацький
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Народні прикмети на 25 квітня: Що потрібно зробити для гарного самопочуття, а чого уникати у Марків день

четвер, 25 квітень 2024, 7:05

Народне свято 25 квітня відоме під назвами , Марк ключник, Василь-парильник. Православна церква України 25 квітня за новим стилем вшановувала пам'ять одного з дванадцяти апостолів євангеліста Марка. За старим стилем у свято сьогодні вшановують преподоб...

Военная помощь США сначала пойдет на закрепление позиций Сил обороны Украины и отражение наступления РОВ - Злий Одесит

четвер, 25 квітень 2024, 3:25

Сенат США во вторник 23 апреля (ночью 24 апреля по Киеву) поддержал законопроект о предоставлении помощи Украине на сумму около 61 млрд долларов. Подписание документа президентом США Джозефом Байденом – тоже не проблема, но как скоро настолько необходи...