Чому 9 травня вітер підступний, а сніг має свої переваги

Традиції та прикмети сьогоднішнього дня.

Фото: unn.com.ua

Цей день був у старовину відомий тим, що намагалися посадити горох, заговорений на хороший урожай. Також говорили, що 9 травня потрібно зустрічати ластівок, які повертаються з перелітних країв, нагадують Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Вважали, що 9 травня - найкращий день для посадки не тільки гороху, а й картоплі. Саме свято мало різні назви: Степан-рівнопашець, Степанів день, Глафіра-горошниця.

Коли 9 травня висаджували горох, то намагалися зробити все, щоб уберегти його від ранкових заморозків, які все ще тривали. А для цього використовувалося один засіб - порубаний торф. Як тільки на грядці з'являлися сходи, відразу посипали товстий шар торф'яної крихти. Під нею горох продовжував зростати і розгортати листя, але при цьому не відчував холоду.

Також використовували спеціальні засоби для того щоб горох вродив добре. Для цього його сіяли 9 травня тільки при південному вітрі, оскільки при північному вітрі, як говорили: "він рідкий буде". Коли дув західний вітер, то з посівами чекали, оскільки горошок вродить дрібним. А якщо дув південний вітер, то говорили, що в горосі черв'яки заведуться, або він погниє.

Якщо цього дня сніг пішов - рік буде легким для худоби. Також сніг 9 травня обіцяє хороший врожай гречки.

Народні прикмети на 9 травня

День ясний, і багато роси - можна очікувати багатого врожаю огірків

Зозуля 9 травня кує так, як ніби кумкає - скоро дощ піде

Зозуля кує часто і голосно - очікуй гарної погоди

Свіжий ранковий вітер протягом дня посилюється, а до вечора, навпаки, слабшає - прикмета до того, що буде ясна і стійка погода

У хмар 9 травня не видно верхівок - швидше за все, в найближчі півгодини почнеться сильна гроза

Мороз у цей день обіцяє повторні заморозки за тиждень. Якщо ця прикмета збувається, то кажуть, що осінь теплою буде

Роса обіцяє хороший врожай проса

Ясний ранок - прикмета до того, що пора посіви проводити.

Опублікував: Олекса Хвацький
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Перемога прийде не просто як воєнний тріумф: У карпатського віщуна знайшли пророцтво про закінчення війни в Україні (відео)

п’ятниця, 26 квітень 2024, 13:15

У 2024 році відбудеться вирішальна битва, яка призведе до завершення війни, настання миру та процвітання в Україні. Про це розповів старець Єремія із Карпат, передають Патріоти України. "Настане рік 2024 і в цьому році зійде зоря нової надії. Військо У...

Немає механізмів повернути українців із-за кордону, кожна країна буде захищати свої інтереси - Загородній

п’ятниця, 26 квітень 2024, 12:53

Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш заявив, що Варшава може допомогти повернути чоловіків призовного віку в Україну, про це ж обіцяли подумати і в Литві. Проте в Німеччині заявили, що чоловіки можуть залишаться в країні навіть з недійсним па...