Чоловік "воскресив" померлого батька, створивши його цифрову копію (відео)

Журналіст Джеймс Влахос створив чатбот, який розмовляє, думає і говорить, як його батько, який помер від раку в лютому 2017 року. Таким чином він вирішив створити цифрову копію свого батька, яка б жила після його смерті. Свою історію він описав Wired.

24 квітня 2016 року у батька Джеймса Влахос, 80-річного Джона Влахоса, виявили рак легенів четвертого ступеня. Попереду його чекали нескінченні процедури хіміо- та імунотерапії, багато в чому, тому що він не хотів вмирати в хоспісі, розповідають Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Американець вирішив створити цифрову копію свого батька, яка б жила після його смерті. Коли у 80-річного Джона Влахоса, виявили рак легенів четвертого ступеня, Влахос-молодший, як професійний журналіст, вирішив записати з вмираючим батьком кілька бесід про його життя, щоб зберегти їх на згадку.

Кожного дня Влахос спілкувався з батьком упродовж години і записав 12 інтерв'ю. У підсумку він отримав 200-сторінкову папку з 91970 словами його батька.

Спочатку Джеймс планував зберегти папку на майбутнє, але натрапив на статтю про компанію PullString, що випустила ляльку Барбі зі штучним інтелектом. Лялька може говорити, слухати та відповідати дітям. PullString заснували вихідці з анімаційної студії Pixar, які планують втілювати таким чином персонажів мультфільмів.

У дитинстві Влахос захоплювався програмуванням і грався із чатботом, розроблений німецьким вченим з МТІ Джозефом Вайценбаумом в середині 1960-х. Програма називалася "Еліза" та прикидалася психотерапевтом, ставлячи питання і просто перепитуючи те, що каже користувач.

За 40 років PullString випустив відкриту версію коду своєї програми, яка дозволяє створювати чатбот, і Влахос почав створювати чатбота Dadbot. Журналіст записав у програму майже всі слова батька, зробивши чатбот максимально близьким справжньому Джону Влахосу. Dadbot став відповідати жартами батька, співати пісні і розповідати історії, підкачувані з аудіофайлів.

Спочатку цифровий "батько" умів розмовляти тільки зі своїм творцем, але з часом почав розуміти інших користувачів, зокрема, дружину Джона Влахоса. Бот навчився жартувати - на питання "Де ти зараз?" він відповідав: "Напевно, десь на сервері, в Сан-Франциско".

Підхід, який використав Джеймс Влахос для створення свого Dadbot, вже застосовують багато компаній. Так, російський стартап Luka розробив чатбот, який відтворює манеру мови померлої людини. Дослідник Хоссейн Рахнама пропонує збирати величезні масиви даних і створювати на їх основі цифрову копію людини.

Опублікував: Олекса Хвацький
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Найшли вила на зелені граблі: Екс-нардеп Ляшко опинився в епіцентрі скандалу щодо своєї військової кар'єри

субота, 20 квітень 2024, 0:55

Олег Ляшко дав привід "старим друзям" з телеканалу Зеленського-Коломойського пройтися по його діяльності, тепер вже у складі ЗСУ. Патріоти України пропонують ознайомитись з матеріалом ТСН, ісамим визначитись наскільки виправдана риторика кореспондента ...

Як у Німеччині розкрили російське шпигунське кубло - Борислав Береза

субота, 20 квітень 2024, 0:30

"У "Der Spiegel" вийшла гучна стаття "У Баварії заарештовано російських диверсантів - розслідування Генпрокуратури". Німеччина зіткнулася з новою шпигунською справою. За даними SPIEGEL, генеральний прокурор Єнс Роммель заарештував двох агентів, які, як...