Бурштинова пошта: Дослідники знайшли всередині соняшного каменю ціле пташеня (фото)

Палеонтологи з США, Канади та Китаю вперше представили широкій публіці пташеня, що застигло в бурштині 99 мільйонів років тому. Інклюз - так називаються викопні останки живого організму, що потрапив в бурштин, - був представлений в Пекіні.

Фото: glavnoe.uaУнікальний зразок був знайдений в північній частині М'янми ще в 2016 році. На визначення його точного датування вчені витратили кілька місяців, повідомляють Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

За словами фахівців, знахідку можна назвати неймовірною рідкістю, тому що на відміну від останків, знайдених в землі, у застиглого в бурштині пташеня збереглася повноцінна структура, і - що ще важливіше - шкірний покрив, оперення, вушні отвори і повіки. Все це дає вченим рідкісний шанс докладного вивчення доісторичних пернатих. Далі мовою оригіналу.

Образец янтаря длиной девять сантиметров полностью вместил голову, шейный отдел позвоночника, крылья и хвост древнего пернатого. Как выяснили эксперты, она принадлежит в группе энанциорнисовых птиц, доминировавшей в меловом периоде и вымершей вместе с динозаврами около 66 миллионов лет назад.

Более ранние находки останков представителей этой группы говорят о том, что такие пернатые вылуплялись с "рабочими" перьями, необходимыми для полета. То же самое заметно и у "янтарного ископаемого": хвостовые перья только начали развиваться, на теле оперение еще редкое, зато перья крыльев уже полноценно оформились.

Вероятно, эти виды уже с детства могли самостоятельно летать и заботиться о себе, полагают ученые. Кстати, существует предположение, что именно недостаток родительской заботы поспособствовал вымиранию этой группы доисторических птиц.

Как сообщает ScienceDirect, ученые прозвали птенца Белоне (Belone) – это бирманское название малого полевого жаворонка. Кстати, внешне пернатые действительно похожи: ученые установили, что цвет перьев доисторического птенца варьировался от белого до коричневого и темно-серого.

Эксперты установили, что птенец прожил считанные дни, миксимум – недели, после рождения. А затем буквально застыл в липкой древесной смоле и во времени.

Правда, как отметил соавтор исследования канадский палеонтолог Райан МакКеллар (Ryan McKellar), поклонники фильмов о Парке юрского периода могут не беспокоятся: ДНК животного не сохранилось, так что восстановить его вряд ли возможно. Напомним, что ранее ученые установили: полное разрушение генетического хранилища в среднем происходит за 6,3 миллиона лет.

Опублікував: Олекса Хвацький
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Прокинуться вулкани й почнуться повені: Індійська провидиця назвала рік завершення війни в Україні й великих руйнувань в Росії

субота, 27 квітень 2024, 16:50

До кінця 2025 року війна закінчиться, а в Росії розпочнуться катастрофічні природні катаклізми. Про це розповіла індійська провидиця Ліліта Шанті, передають Патріоти України. "До кінця 2025 року ситуація на фронті почне поліпшуватися. Не цього року вон...

Це сталося у грудні: Зеленський ставив спікеру Джонсону дедлайн для ухвалення військової допомоги - Politico

субота, 27 квітень 2024, 16:41

Президент України Володимир Зеленський під час зустрічі зі спікером Палати представників Майком Джонсоном у грудні минулого року сказав, що Україна зможе протриматися без допомоги США максимум до березня-квітня. Про це йдеться у статті видання Politico...